ГоловнаСвіт

У Туреччині почався референдум про розширення повноважень президента

Реформа дозволить Ердогану залишитися при владі до 2029 року.

У Туреччині почався референдум, на якому громадяни голосують стосовно питання внесення змін у 18 статей Конституції. Якщо вони підтримають їх, країна перейде від парламентської до президентської форми правління.

Громадяни повинні проголосувати або "так" (evet), або "ні" (hayir).

Фото: EPA/UPG

Реформа передбачає скасування посади прем'єр-міністра, тому що урядом буде керувати президент. Він же зможе призначати міністрів, представляти бюджет, висувати кандидатури більшості суддів вищих судів і видавати укази, які отримають статус законів. Президент зможе оголошувати надзвичайний стан і розпускати парламент.

Кількість депутатів парламенту збільшать із 550 до 600, а віковий ценз для обрання буде знижено з 25 до 18 років. Вибори у Великі національні збори (парламент) Туреччини і президентські вибори будуть проводити раз на п'ять років і в один день. Обраний президент зможе зберігати членство в політичній партії.

Нова Конституція може дозволити Реджепу Ердогану залишатися при владі аж до 2029 року. Вона збільшує президентський термін до п'яти років і дозволяє президентові залишатися при владі два терміни поспіль. Якщо поправки ухвалять, а Ердоган виграє наступні вибори 3 листопада 2019 року, він зможе залишитися на посаді ще на десять років.

Фото: EPA/UPG

У турецькому уряді вважають, що внесення поправок у Конституцію спростить і зміцнить систему управління країною. Як приклад наводять інші політичні системи із сильною роллю президента - Францію і США. Критики реформи вважають, що Ердоган намагається легітимізувати систему влади, яка по суті є одноосібним правлінням. На їхню думку, це призведе до підриву демократії в Туреччині.

Державне агентство "Анадолу" повідомляє, що в Туреччині відкрито 167 140 виборчих дільниць, де можуть проголосувати 55 мільйонів 319 тисяч громадян. Крім того, в тюрмах створено ще 461 виборчу дільницю.

Це сьомий в історії Туреччини конституційний референдум. У 1961, 1982, 1987, 2007 і 2010 роках громадяни Туреччини підтримали пропоновані зміни до Основного закону, а в 1988 році населення відкинуло конституційні поправки.

Нагадаємо, Ердоган у 2003-2014 роках був прем'єр-міністром Туреччини, а з 28 серпня 2014 року став президентом країни. До того як Ердоган зайняв цю посаду, президент Туреччини був церемоніальною фігурою, однак зараз він відіграє важливу роль у політиці країни.

У липні 2016 році в Туреччині сталася спроба військового перевороту, яку придушили урядові сили. Жертвами путчу стали 290 осіб. Згодом десятки тисяч чиновників звільнили через підозру в причетності до перевороту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram