ГоловнаСвіт

США перехопили переговори про підготовку хіматаки в Ідлібі

Є дані про причетність Росії до трагедії.

США перехопили переговори про підготовку хіматаки в Ідлібі
Фото: EPA/UPG

Розвідка США перехопила переговори сирійських військових і фахівців із хімічної зброї, які обговорювали підготовку до хімічної атаки із застосуванням зарину в Ідлібі.

Про це повідомляє CNN з посиланням на можновладного чиновника адміністрації Дональда Трампа.

Співрозмовник CNN розповів, що США перехоплюють великий обсяг повідомлень у таких країнах, як Сирія та Ірак, однак цих даних часто не опрацьовують, хіба відбувається якась конкретна подія, що вимагає від аналітиків пошуку розвідувальних матеріалів.

Перехоплені переговори відбулися до інциденту із застосуванням хімічної зброї в Хан-Шейхуні, проте були вивчені вже після атаки для того, щоб з'ясувати, хто несе за неї відповідальність, вказує співрозмовник CNN. За його словами, перехоплені переговори не залишають сумнівів, що відповідальність за атаку лежить на президенті Сирії Башарі Асаді.

Американський чиновник також зазначив, що росіяни обережніші у своїх переговорах. За його словами, в цей час найвагомішим доказом того, що до хімічної атаки в провінції Ідліб 4 квітня причетні російські військові, залишається російський безпілотний апарат, помічений над лікарнею, в якій отримували допомогу постраждалі під час цієї хімічної атаки. "У США є конкретні дані розвідки, які вказують, що це був російський безпілотник", - зазначає CNN.

Хіматака в населеному пункті Хан-Шейхун на півдні провінції Ідліб у Сирії відбулася 4 квітня. Жертвами події, за даними ЮНІСЕФ, стали понад 80 осіб, не менш ніж 500 постраждали.

У розсекреченій частині доповіді Білого дому, опублікованій газетою The New York Times 12 квітня, часткова відповідальність за те, що сталося в Хан-Шейхуні, покладається на Москву. У доповіді зазначено, що Москва покриває винуватців хімічної атаки в Сирії, а також прагне заплутати і відволікти світову спільноту від розслідування застосування хімічної зброї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram