ГоловнаСвіт

Ахмадінежад вирішив балотуватися в президенти Ірану

Проти висування колишнього президента виступив аятола Алі Хаменеї.

Ахмадінежад вирішив балотуватися в президенти Ірану
Фото: EPA/UPG

Колишній президент Ірану Махмуд Ахмадінежад зареєструвався як кандидат на президентських виборах.

Раніше Ахмадінежад заявляв, що не висуватиме своєї кандидатури, тому що проти його участі у виборах був духовний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї. Ахмадінежад мав намір підтримати кандидатуру свого соратника Хаміда Багхаї, пише Бі-бі-сі.

Цього тижня в Ірані почалася реєстрація кандидатів для участі в президентських виборах, які пройдуть 19 травня. Про свої плани брати участь у виборах уже заявили діючий президент країни Хасан Роухані, консервативний релігійний діяч Ібрагім Раїсі і соратник Ахмадінежада Хамід Багхаї. Остаточний список кандидатур затвердить Рада вартових конституції.

Махмуд Ахмадінежад, який займав посаду президента Ісламської Республіки Іран з 3 серпня 2005 року по 3 серпня 2013 року, відомий своїми неоднозначними і гучними заявами, що нерідко провокували скандали. 2012 року він назвав факт існування Ізраїлю на карті світу "образою для людства". 2005 року Ахмадінежад заявляв, що одного разу Ізраїль "зітруть з карти світу".

До того, як Ахмадінежад став президентом, він займав посаду губернатора провінції Ардебіль і мера Тегерана. На посаді президента Ахмадінежад згорнув низку ліберальних реформ, розпочатих його попередниками - президентами Хатамі та Рафсанджані.

Під час президентства Ахмадінежада спостерігалося загострення боротьби за владу між президентом і духовним лідером Ірану аятолою Хаменеї. Займаючи президентську посаду, Ахмадінежад намагався боротися за розширення своїх повноважень.

В Ірані діє політична система, яка не має аналогів у світі: над усіма гілками влади стоїть духовний лідер, що має величезні повноваження, його обирає не народ, а рада вищого духовенства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram