ГоловнаСвіт

Трамп і Мей вирішили переконати Путіна відмовитися від підтримки Асада

Тіллерсон у Москві повинен домогтися прогресу в цьому питанні.

Трамп і Мей вирішили переконати Путіна відмовитися від підтримки Асада
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп і британський прем'єр Тереза Мей по телефону обговорили позицію Росії щодо Сирії. Політики зійшлися на думці, що зараз є можливість переконати Кремль у тому, що союз із президентом Сирії Башаром Асадом "більше не в його стратегічних інтересах".

Про це йдеться в заяві, опублікованій на сайті британського уряду в понеділок, 10 квітня.

Візит держсекретаря США Рекса Тіллерсона в Москву може дозволити домогтися прогресу щодо Сирії, зазначено в тексті. Політики також обговорили ситуацію на Близькому Сході, зокрема в Ірані, і посилення тиску на КНДР.

Трамп також провів телефонні переговори з канцлером Німеччини Ангелою Меркель. І Меркель, і Мей висловили підтримку діям Вашингтона в Сирії та наголосили на важливості притягнення Асада до відповідальності, сказано в повідомленні Білого дому.

Нагадаємо, США не виключають, що можуть знову вжити заходів військового характеру в Сирії. Говорячи про постраждалих від отруєння газом і від касетних бомб людей, прес-секретар Білого дому Шон Спайсер заявив: "Якщо ми знову побачимо такі дії, то не виключаємо можливість подальших кроків".

У результаті передбачуваної газової атаки в місті Хан-Шейхун у сирійській провінції Ідліб 4 квітня загинули понад 80 осіб, від отруєння постраждали близько 550 осіб. У ніч на 7 квітня США випустили 59 ракет "Томагавк" по авіабазі Шайрат у провінції Хомс на заході Сирії. Трамп тоді заявив, що саме з неї сирійські урядові війська здійснили 4 квітня газову атаку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram