ГоловнаСвіт

Американські сенатори запропонували створити "гібридний трибунал" з питань Сирії

У Сенаті вважають, що США повинні очолити світову спільноту в притягненні Асада до відповідальності за військові злочини.

Американські сенатори запропонували створити "гібридний трибунал" з питань Сирії
Фото: presstv.ir

Група впливових американських сенаторів представила законопроект про переслідування за військові злочини, скоєні в Сирії (Syrian War Crimes Accountability Act), передає DW.

"Сполучені Штати повинні очолити світову спільноту в зусиллях, спрямованих на притягнення Асада до відповідальності за вчинені ним військові злочини і за жорстокі гоніння сирійського народу протягом останніх шести років", - заявив один з авторів законопроекту сенатор-демократ Бен Кардін.

Сенатор-республіканець Марко Рубіо, який очолює сенатський підкомітет із закордонних справ, заявив, що "цей законопроект є першим кроком у справі притягнення до відповідальності за порушення прав людини, допущені щодо невинного цивільного населення Сирії".

"Ми повинні притягнути до суду тих, хто несе відповідальність за варварські атаки, вчинені сирійським режимом, і систематичне застосування хімічної зброї", - додав Рубіо.

Документ передбачає можливість створення гібридного трибуналу для суду над Асадом і його режимом, а також для розслідування військових злочинів, злочинів проти людяності, скоєних усіма сторонами конфлікту в Сирії, включаючи джихадистське угруповання "Ісламська держава".

До складу "гібридного трибуналу" можуть увійти сирійські й іноземні юристи, судді та інші професіонали, завданням яких стане судове переслідування осіб, підозрюваних у скоєнні вищезгаданих злочинів у Сирії за період з березня 2011 року.

Сенатори також запропонували наділити держсекретаря США правом надавати підтримку особам і організаціям, які розшукують тих, хто скоював такі злочини, збирають документи і докази, проводять розслідування і захищають свідків.

Раніше повідомляли, що Туреччина запропонувала передати владу в Сирії тимчасовому уряду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram