ГоловнаСвіт

В ООН закликали Росію, Іран і Туреччину забезпечити припинення вогню в Сирії

Спецпосланець ООН з питань Сирії заявив про загрозу для врегулювання сирійського конфлікту.

В ООН закликали Росію, Іран і Туреччину забезпечити припинення вогню в Сирії
Стаффан де Мистура
Фото: EPA/UPG

Спеціальний посланник Генерального секретаря ООН з питань Сирії Стаффан де Містура висловив глибоку стурбованість у зв'язку з черговою ескалацією в Дамаску, Хамі та інших районах Сирії, що може становити загрозу для процесу політичного врегулювання.

Про це йдеться в його заяві, повідомляє Центр новин ООН.

"У зв'язку з цим спецпосланець надіслав листи головам МЗС Росії, Туреччини та Ірану з закликом вжити термінових зусиль для підтримки режиму припинення вогню в Сирії", - йдеться в повідомленні.

На думку де Містури, "зростання кількості порушень підриває режим припинення вогню, який обговорюють на зустрічах в Астані, а це має серйозні негативні наслідки для безпеки цивільного населення Сирії, обмежує гуманітарний доступ і змінює динаміку політичного процесу".

Спецпосланець також нагадав, що спільні зусилля Ірану, Росії і Туреччини щодо забезпечення припинення вогню абсолютно необхідні для поліпшення ситуації в країні і створення умов для плідного політичного процесу.

Як повідомляли напередодні, найбільша в Сирії гребля частково обвалилася в результаті боїв поблизу Ракки. Технічні фахівці поки що не можуть потрапити на об'єкт через постійні інтенсивні бої.

Конфлікт між прихильниками і противниками президента Сирії Башара Асада почався в березні 2011 року і з часом переріс у громадянську війну. За оцінками ООН, жертвами конфлікту стали понад 360 тис. осіб, правозахисники повідомляють про більш ніж 470 тис. загиблих.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram