ГоловнаСвіт

У Болгарії проходять дострокові парламентські вибори

У виборах Народних зборів Болгарії беруть участь 12 партій і дев'ять коаліцій, а також дев'ять незалежних кандидатів.

У Болгарії проходять дострокові парламентські вибори
Фото: bgflags.com

В Болгарії сьогодні, 26 березня, проходять дострокові парламентські вибори. Виборчі дільниці, яких понад 12 тис., відкрилися о 07:00 і працюватимуть до 20:00. Ще 371 дільниця буде працювати в 70 країнах світу.

Про це пише "Болгарське телеграфне агентство".

За місця в Народних зборах змагатимуться керівна правоцентристська партія "Громадяни за європейський розвиток Болгарії" (ГЕРБ) екс-прем'єр-міністра Бойка Борисова, "Болгарська соціалістична партія (БСП) Корнелії Нінової, партії євроскептиків і мусульманської меншини. Всього у парламентських виборах беруть участь 11 партій і дев'ять коаліцій, а також дев'ять незалежних кандидатів.

Болгарський парламент складається з 240 депутатів, які обираються шляхом загального народного голосування на чотири роки. Партія проходить до парламенту за умови, що за неї проголосували понад 4% виборців.

Нагадаємо, чергові вибори в болгарський парламент мали відбутися у 2018 році, проте поразка кандидата від керівної тоді партії ГЕРБ Цецки Цачевої на президентських виборах у листопаді минулого року стала приводом для відставки уряду прем'єр-міністра Бойка Борисова, який пообіцяв скласти з себе повноваження в разі перемоги кандидата від соціалістів Румена Радева.

Парламент Болгарії не зміг сформувати новий кабінет міністрів, оскільки всі партії, яким були вручені відповідні мандати, повернули їх президенту країни, яким тоді був Росен Плевнелієв. І вже 24 січня новий президент Болгарії Румен Радев підписав укази про розпуск 43-го парламенту з 27 січня цього року, а також про проведення дострокових виборів в національні збори 26 березня 2017 року.

Після чого президент призначив службовий уряд, який разом з ним зараз керує країною, і головним його завданням є підготовка і проведення чесних і законних виборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram