ГоловнаСвіт

Трамп відмовився від традиційної вечері з пресою

Президент США вперше з 1981 року пропустить цей захід.

Трамп відмовився від традиційної вечері з пресою
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп відмовився від відвідування традиційної вечері, яку раз на рік влаштовує Асоціація кореспондентів Білого дому.

"Я не піду на вечерю Асоціації кореспондентів Білого дому цього року. Будь ласка, побажайте всім всього доброго - і прекрасного вам вечора!", - написав президент США в твіттері.

Як зазначає "Голос Америки", вперше з 1981 року цей захід пройде без участі президента США. В тому році Рональд Рейган був відсутній через поранення, отримане в результаті замаху на його життя, але все ж звернувся до присутніх телефоном.

Крім того, у минулому кілька подібних заходів були скасовані у зв'язку з кризами (наприклад, у 1930-му вечір був скасований у зв'язку з кончиною президента Вільяма Тафта, у 1942-му - через Другу світову війну). Але в цілому кожен американський президент з 1924 року хоча б раз приходив на вечерю з пресою.

Заява Трампа про те, що він не піде на захід, зроблена на тлі вкрай напружених відносин з ліберальною пресою. У п'ятницю, 24 лютого, журналістам кількох провідних ЗМІ було відмовлено у відвідуванні щоденного прес-брифінгу Білого дому. Асоціація кореспондентів Білого дому висловила протест проти такого поводження з журналістами.

Вечеря Асоціації кореспондентів Білого дому проходить починаючи з 1920 року. Офіційне завдання заходу - нагородження за кращі репортажі, і видача грантів. Водночас мова йде про одну з найяскравіших подій у житті вашингтонської еліти - на урочисту вечерю запрошують політиків, журналістів, коментаторів і нерідко також кінозірок, бізнесменів і лобістів. За традицією, для чинного президента святкова вечеря у вашингтонському "Хілтоні" - це щось на зразок карнавалу, коли лідер країни жартує над собою та іншими. Водночас запрошений комік, цвях вечора, теж має право висміювати всіх, зокрема президента.

У 2011 році президент США Барак Обама і комік Сет Маєрс на одній з таких вечерь жорстко висміяли політичні амбіції Дональда Трампа.

У 2016 році Обама знову пожартував на тему результату президентських виборів 2016. Обама зауважив, що "наступного разу хтось інший буде стояти просто на цьому місці, і можна тільки здогадуватися, ким вона буде". Жарт не виявився пророчим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram