ГоловнаСвіт

Польща за рік збільшила армію на 10 тис. осіб

Військові експерти вважають, що масові відставки в керівництві армії шкодять оперативній готовності ЗС Польщі.

Польща за рік збільшила армію на 10 тис. осіб
Антоний Мацеревич
Фото: warsawpoint.com

Збройні сили Польщі в 2016 році збільшилися на 10 тис. осіб, а в Генштабі зміни на керівних посадах стосувалися 90% персоналу.

Про це інформує Міністерство національної оборони (MON) Польщі. 

"Відбулося зростання кількості військовослужбовців з 96 тис. у 2015 році до 106 тис. у 2017 році", - йдеться в повідомленні.

Відзначено, що за цей період припинено хвилю звільнень військовослужбовців у запас. Зокрема, в 2016 році звільнено на понад 650 військовослужбовців менше, ніж планували раніше.

Кількість офіцерів, які навчаються у вищих навчальних закладах, у Польщі зросла з 490 осіб у 2015 році до 906 в 2017 році.

Інформують, що голова MON Антоній Мацеревич здійснив широку ротацію кадрів на вищих посадах в армії, "заміщаючи офіцерів, призначених "Громадянською платформою" (колишньою провладною силою, - ред.) на офіцерів, які отримали бойовий досвід в Іраку, Афганістані, а також у навчаннях з військами НАТО". У Генштабі Польщі ці зміни становили 90%, а в Генеральному командуванні - 82%.

За оцінками багатьох польських військових експертів, а також колишніх генералів і офіцерів високого рангу, масові, часто досить несподівані відставки в керівництві армії підривають оперативну готовність ЗС Польщі, а також їх здатність до адекватних дій у разі військової загрози. З цим твердженням погоджуються опозиційні політики. Провладні політики, однак, спростовують усі звинувачення, наголошуючи, що за каденції міністра Мацеревича армія стала більш чисельною і боєздатною.

Як повідомляли раніше цього тижня, близько 300 високопоставлених військових звільнилися з польської армії на знак протесту проти її політизації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram