ГоловнаСвіт

Китаєць, який потрапив у полон в Індії 1963 року, зміг повернутися додому через 54 роки

Він провів 7 років у в'язниці і ще 47 у віддаленому селі в центрі Індії.

Китаєць, який потрапив у полон в Індії 1963 року, зміг повернутися додому через 54 роки
Фото: Xinhua

У суботу, 11 лютого, китаєць Ван Ці (Wang Qi), який потрапив у полон в Індії ще 1963 року, зміг повернутися додому після півстолітньої відсутності.

Про це пише BBC.

У січні 1963 року Ван Ці проводив розвідку в китайсько-індійській прикордонній зоні, допомагаючи товаришам по службі будувати дорогу для армійської техніки, і ненароком перетнув кордон. Після багатьох годин поневірянь чоловік зустрів фургон Червоного Хреста і звернувся по допомогу. Медики передали його індійській армії.

Потім він провів понад шість років у різних пенітенціарних установах. 1969 року індійський суд звільнив його, але повернутися на батьківщину йому не дозволили. Замість цього співробітники МВС Індії вивезли його у віддалене село Тіроде штату Мадх'я-Прадеш у центральній частині Індії.

Наступні 47 років чоловік провів в Індії. За цей час він опанував професію мельника і завів сім'ю.

Згодом йому видали документ, що дозволяє виїхати з країни. 2013 року Ван Ці отримав дійсний паспорт своєї рідної країни, але поїздку додому він здійснив тільки зараз.

У подорожі ветерана супроводжували його повнолітні діти, які є громадянами Індії. Крім того, в п'ятницю ввечері, перед посадкою на рейс із Делі, представники китайської дипмісії в індійській столиці організували для сім'ї ветерана шопінг-тур в одному з торгових центрів.

У Пекіні рейс з Ван Ці зустріли члени його сім'ї. Коли Ван долетів до рідного міста Сяньян у провінції Шеньсі, натовпи городян розгорнули в аеропорту банери: "Ласкаво просимо додому, солдате: важким був твій шлях".

Зараз чоловікові 78 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram