ГоловнаСвіт

Клімкін пояснив важливість санкцій ЄС проти Росії

"Росія зараз має вивести з Донбасу свої війська і деокупувати Крим".

Клімкін пояснив важливість санкцій ЄС проти Росії
Павел Климкин
Фото: for-ua.com

Якби не було санкцій Євросоюзу проти Росії, спокуса "творити факти на місці" була б для Путіна набагато більшою.

Про це заявив голова МЗС України Павло Клімкін в інтерв'ю австрійському журналу "Профіль".

"Санкції ЄС є однією з двох причин, чому Росія не набагато ближче підступилася до кордонів Євросоюзу. Перша причина - це готовність України оборонятися. Друга - це відчуття того, що будь-яке порушення міжнародного права буде мати фінансові наслідки. Якби не було санкцій, спокуса "творити факти на місці" була б для Путіна набагато більшою. Не слід забувати також про моральний аспект. Санкції є єдиною межею між добром і злом, миром і війною, яка в цій ситуації була проведена Євросоюзом. Нема санкцій - немає і різниці між добром і злом, можна робити все, що хочеш", - заявив Клімкін.

За словами міністра, пропозиція австрійського міністра закордонних справ Себастьяна Курца про покрокове зняття санкцій з Росії не має сенсу. "Я сенсу не бачу. Росія наполягає на тому, що вона не є однією стороною конфлікту, не демонструє ні каяття або готовність виправити те, що вона накоїла. Тобто ми хочемо підсолодити Росії те, про що вона навіть не хоче слухати. Ми робимо крок назустріч тому, хто продовжує наполягати на своєму праві перекроювати кордони Європи і на свій розсуд нападати на своїх сусідів. Ми ніби хочемо стимулювати злочинця, аби той за цей рік вбив менше, ніж в минулому. Хіба це не схиблена логіка?"- зазначив голова МЗС.

У зв'язку з цим Клімкін вважає, що правильною логікою було б змусити Росію повернутися до основ міжнародного права і виправити свої злочини. "Тільки потім можна було б міркувати про пом'якшення покарання", - додав він.

Голова МЗС наголосив, що Росія зараз має вивести з Донбасу свої війська - незалежно від того, у "відпустці" вони чи ні, повернути Україні контроль над українським кордоном і деокупувати Крим.

Нагадаємо, раніше сьогодні Bloomberg повідомив про продовження санкцій ЄС проти Росії в березні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram