ГоловнаСвіт

Країни Перської затоки вперше введуть податки

Введення ПДВ країнами Перської затоки підтримав МВФ.

Країни Перської затоки вперше введуть податки
Совет сотрудничества арабских государств Персидского залива
Фото: EPA/UPG

Країни Перської затоки (Саудівська Аравія, ОАЕ, Кувейт, Катар, Бахрейн і Оман) з 2018 року вперше введуть податок на додану вартість (ПДВ).

Про це пише The Guardian.

Так, у понеділок, 30 січня, уряд Саудівської Аравії схвалив введення ПДВ. 5%-й збір буде застосовуватися до певних товарів відповідно до угоди шести країн Ради зі співпраці в Перській затоці, якої було досягнуто ще в червні 2016 року.

Відзначають, що це вимушений захід, пов'язаний з обвалом цін на нафту, експорт якої для Саудівської Аравії та інших держав Перської затоки є головним джерелом поповнення бюджету. Введення ПДВ підтримав Міжнародний валютний фонд (МВФ).

Саудівська Аравія, яка є найбільшим у світі експортером сирої нафти, вжила низку заходів, спрямованих на скорочення бюджетного дефіциту, який у 2016 році становив $97 млрд. Зокрема, було заморожено низку великих будівельних проектів, скорочено зарплати членів уряду і заморожено зарплати держслужбовців. Зараз королівство намагається розширити свою інвестиційну базу та підвищити ненафтові доходи бюджету в рамках зусиль із диверсифікації економіки. Також саудівці хочуть збалансувати свій бюджет до 2020 року.

Як повідомляли в квітні 2016 року, Саудівська Аравія створить фонд обсягом $2 трлн, щоб позбутися нафтової залежності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram