ГоловнаСвіт

У Британії тисячі засуджених за гомосексуалізм помилувані посмертно

Із 49 тисяч чоловіків будуть зняті звинувачення в діях, які тепер не вважаються незаконними.

У Британії тисячі засуджених за гомосексуалізм помилувані посмертно
Математик и дешифратор Алан Тьюринг, которого тоже помиловали посмертно
Фото: bbc.co.uk

Тисячі гомосексуальних і бісексуальних чоловіків, засуджених за сексуальні контакти з чоловіками в Англії та Уельсі, були посмертно помилувані, передає ВВС.

Затвердження так званого закону Алана Тюрінга означає, що зі 49 тисяч чоловіків будуть зняті звинувачення в діях, які тепер не вважаються незаконними. Засуджені за гомосексуалізм, які живуть у наші дні, також мають можливість очистити своє ім'я, пройшовши юридичну процедуру, під час якої запис про їхню судимість видаляється з архівів.

Про підготовку помилування повідомили ще минулого року, однак зараз закон нарешті отримав офіційну королівську санкцію і набув чинності.

Рішення помилувати засуджених геїв було ухвалене після виправдання математика Алана Тьюринга, який під час Другої світової війни зробив вирішальний внесок у злом шифрів, що генеруються німецькою машиною "Енігма". Після війни Тьюринг був засуджений за гомосексуалізм. У 1952 році суд зобов'язав його пройти гормональну терапію, що пригнічує сексуальний потяг. У червні 1954 року, у віці 41 року, Тьюринг був знайдений мертвим зі слідами отруєння ціанистим калієм.

Кампанія за повну реабілітацію Тюрінга тривала кілька років. В уряд було подано дві петиції з проханням помилувати вченого. У грудні 2013 року Тюрінга помилувала королева Єлизавета II.

Сексуальні контакти між чоловіками залишалися кримінальним злочином в Англії та Уельсі до 1967 року, в Шотландії - до 1980 року, а в Північній Ірландії - до 1982-го.

Нагадаємо, у вересні 2016 року кузен Єлизавети II і нащадок Пушкіна зізнався в нетрадиційній сексуальній орієнтації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram