ГоловнаСвіт

Трамп звільнив в.о. генпрокурора США за критику свого указу

Саллі Єйтс відмовилася захищати антимігрантський указ у суді.

Трамп звільнив в.о. генпрокурора США за критику свого указу

Виконувачка обов'язків в.о. міністра юстиції США (генерального прокурора) Саллі Єйтс звільнена, написав у своєму твіттері прес-секретар Білого дому Шон Спайсер.

За декілька годин до цього Саллі Єйтс заявила, що міністерство юстиції не буде захищати антиміграційний указ президента Дональда Трампа в суді. Вона зазначила, що не має задовільних доказів законності розпорядження.

У заяві Білого дому йдеться, що Саллі Єйтс "зрадила міністерство юстиції, відмовившись виконувати законний указ, ухвалений з метою захистити громадян США".

На місце Саллі Єйтс призначено прокурора США у східному окрузі штату Вірджинія Дану Бенте.

Трамп 27 січня підписав розпорядження, згідно з яким на невизначений термін призупиняється прийом біженців із Сирії. Усі інші програми прийому біженців припинено на 120 днів. Також указ забороняє в'їзд у США всім громадянам семи мусульманських країн на 90 днів.

Після підписання указу в США пройшли багатотисячні акції протесту проти рішення Трампа. Сотні американських дипломатів мають намір висловити протест проти указу. З критикою міграційної політики нового президента виступив і його попередник Барак Обама.

Указ Трампа оскаржують у декількох судових інстанціях. "Мій обов'язок - гарантувати те, що позиція міністерства юстиції в суді відповідає зобов'язанням відомства завжди домагатися правосуддя і відстоювати справедливість", - писала Єйтс, пояснюючи співробітникам відомства своє рішення.

Саллі Єйтс була заступницею генпрокурора, коли цю посаду обіймала Лоретта Лінч. Після відставки президента Барака Обами Лінч також покинула посаду. Трамп попросив Єйтс тимчасово виконувати обов'язки генпрокурора, поки номінований ним Джеф Сешнс проходить процедуру затвердження його кандидатури в Конгресі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram