ГоловнаСвіт

Екс-прем'єр Франції Вальс програв праймеріз

Французькі соціалісти визначили свого кандидата в президенти.

Екс-прем'єр Франції Вальс програв праймеріз
Бенуа Амон
Фото: EPA/UPG

Французькі соціалісти визначили свого кандидата в президенти. У другому турі праймеріз переміг 49-річний Бенуа Амон. Переможця від соціалістів оголосили за нових політичних умов після корупційних скандалів, до яких виявився причетним кандидат від правих Франсуа Фійон.

Про це пише  "Новая газета".

Колишній прем'єр-міністр 54-річний Мануель Вальс, набрав у другому турі соціалістичних праймеріз понад 41%, його противник 49-річний Бенуа Амон - колишній міністр освіти - більш ніж 58%.

Перемога стала несподіваною для більшості депутатів, сенаторів і керівників Соцпартії, які висловили підтримку Вальсу.

У першому турі переможцем теж вийшов Амон.

Перемога соціал-ідеаліста Амона, який майже не має підтримки за рамками "лівого" спектру, може зміцнити позиції 39-річного "ані правого-ані лівого" Еммануеля Макрона, якого вважають "більш прохідним". Макрон, колишній міністр економіки в уряді Вальса, досі (поряд з ультралівим Жан-Люком Меланшоном) випереджав за рейтингом будь-кого з імовірних кандидатів від Соцпартії.

Але фаворитами до середини минулого тижня значилися лідер ультпраправої партії "Нацфронт" Марін Ле Пен і кандидат від правої партії "Республіканці" Франсуа Фійон.

Тепер Макрон може отримати не тільки частину голосів людей, які проголосували б за Вальса, а й тих, хто розчарувався в правому кандидаті Фійоні після серії пов'язаних із його іменем корупційних скандалів, про які минулого тижня повідомили французькі ЗМІ.

Головний скандал спалахнув у середу, 25 січня, після публікації в газеті Canard enchaîné, яка звинуватила дружину Фійона в отриманні €600 тис. за роботу, якої вона не виконувала. Французька національна фінпрокуратура того самого дня відкрила попереднє розслідування. Відтоді рейтинг Фійона перебуває у "вільному падінні", що змінює передвиборні розклади. Крім того, в суботу сайт Mediapart і газета Journal du dimanche запідозрили правого кандидата в махінаціях із грошима Сенату.

Сам Фійон пообіцяв знятися з президентської гонки, якщо проти нього порушать справу.

Вибори президента Франції призначено на 23 квітня і 7 травня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram