ГоловнаСвіт

Росія не подала свою делегацію в ПАРЄ, - Геращенко

Геращенко нагадала, що для повернення російської делегації без передумов були навіть спроби змінити регламент ПАРЄ.

Росія не подала свою делегацію в ПАРЄ, - Геращенко
Ирина Геращенко
Фото: Макс Левин

Росія не подала свою делегацію в Парламентську асамблею Ради Європи (ПАРЄ).

Про це написала перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко на своїй сторінці в Facebook.

"Це означає, що року делегації Держдуми в сесійній залі та комітетах ПАРЄ в Страсбурзі не буде", - наголосила вона.

"Разом з тим, як випливає з виступу президента ПАРЄ Педро Аграмунта (а в своєму виступі він знову ні словом не обмовився про окупований Крим, агресію РФ проти України на Донбасі, навпаки, зазначив, що Держдума відкрита до спілкування, і він у діалозі з російськими депутатами), він буде робити ставку на інші формати. Педро Аграмунт запропонував провести парламентські слухання про парламентську дипломатію в його рідній Валенсії в Іспанії", - зазначила Геращенко.

"Президент ПАРЄ Педро Аграмунт докладав чималих зусиль для повернення делегації РФ у Страсбург без будь-яких передумов, без виконання резолюцій ПАРЄ. Але в Москві зрозуміли, що більшість членів Асамблеї не підтримує таку позицію, прекрасно усвідомлюючи роль Москви і в конфлікті на Донбасі, і в війні в Сирії, не забуваючи про крадіжку Криму. Для повернення російської делегації без передумов були навіть спроби змінити регламент ПАРЄ. Українська делегація стоїть на іншій позиції - потрібно поважати регламенти та правила демократичних міжнародних інститутів і організацій, а не міняти їх на догоду несумлінним членам", - додала політик. За її словами, цю позицію українська сторона буде відстоювати в 2017 році.

Нардеп Володимир Арьєв у своєму Faceboоk також зазначив, що "всупереч зусиллям президента ПАРЄ Педро Аграмунта повернути РФ, у Москві зрозуміли, що настрої членів ПАРЄ не на їхньому боці".

"Наша декларація, підписана перед Новим роком майже 70 членами Асамблеї, це лише довела. При цьому росіяни ще й ставлять умову свого повернення - ПАРЄ повинна змінити регламент. Не Москва, на їхній погляд, повинна змінити політику і відповідати стандартам Ради Європи, а Рада Європи повинна змінитися під них! Чистий цинізм! Серед європейців є прихильники такого збоченого підходу. І хоча ще рік РФ не буде в ПАРЄ, російський дух тут буде представлений і нам доведеться поборотися. Результат буде позитивний, якщо до кінця року, в зв'язку з наближенням виборів-2019, наша делегація не посвариться через внутрішньополітичні суперечки. Сподіваюся, американський принцип "за океаном - ми, незважаючи на все, одна команда" переможе, тому що це і є прояв істинного патріотизму і здорового глузду", - написав він.

Як повідомляли раніше сьогодні, іспанця Педро Аграмунта переобрали головою ПАРЄ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram