ГоловнаСвіт

В Астані почалися сирійські переговори

Делегація сирійської опозиції заявила, що не братиме участі в жодних політичних дискусіях.

В Астані почалися сирійські переговори
Фото: EPA/UPG

В Астані почалися мирні перемовини для врегулювання ситуації в Сирії.

Про це повідомляє Tengrinews.kz.

Згідно із цією інформацією, переговори про врегулювання ситуації в Сирії, або так званий Астанинський процес, відбуваються в столичному готелі Rixos President Astana за зачиненими дверима.

Перед початком перемовин президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв провів зустріч зі спеціальним посланцем генерального секретаря ООН з питань Сирії Стаффаном де Містурою. Голова країни наголосив на готовності Астани до проведення переговорів, підкресливши, що створено умови для всіх учасників.

У МЗС РК підкреслили принциповий момент, що Казахстан тільки надає майданчик для міжсирійських переговорів, не долучаючись до переговорного процесу.

Імовірно, переговори, що розпочалися сьогодні, 23 січня, завершаться 24 січня о 13:00 за часом Астани. У МЗС РК не виключають, що переговори можуть затягнутися на невизначений час.

Зазначають, що на ці дні казахстанську поліцію переведено на посилений варіант несення служби.

Раніше делегація сирійської опозиції на мирних переговорах у столиці Казахстану Астані заявила, що буде обговорювати тільки шляхи дотримання режиму припинення вогню і не братиме участі в жодних політичних дискусіях.

Переговори в Астані почали готувати після того, як російський президент Володимир Путін 29 грудня оголосив про припинення вогню в Сирії. Угоду уклали за участю Росії, Туреччини та Ірану між повстанськими угрупованнями і урядом Асада.Згодом стало відомо, що представники сирійських курдів не отримали запрошення на переговори в Астані.

12 січня спецпосланець генерального секретаря ООН з питань Сирії Стаффан де Містура визнавав, що перемир'я в Сирії переважно дотримується, проте до зриву переговорів в Астані можуть призвести бої між урядовими військами і повстанцями в околицях Дамаска.

Досі головною вимогою повстанців була беззастережна відставка президента Асада. Сам Асад в інтерв'ю французьким журналістам, опублікованому 9 січня, заявив, що обговорення цього питання можливе тільки в контексті змін до сирійської конституції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram