ГоловнаСвіт

Інавгурація обраного президента Гамбії пройшла в Сенегалі

Берроу пообіцяв визнати бунтівниками гамбійських військових, які встануть на захист Джамме.

Інавгурація обраного президента Гамбії пройшла в Сенегалі
Фото: leral.net

Переможець президентських виборів у Гамбії Адама Берроу склав присягу незважаючи на те, що його попередник Ях'я Джамме відмовився покинути свій пост і вважає себе легітимним президентом. Інавгурація пройшла не в самій Гамбії, а в столиці сусіднього Сенегалу Дакарі, передає ВВС.

У своїй промові Берроу заявив, що наполягає на законності свого обрання президентом. Він закликав Економічне співтовариство західноафриканських держав (ЕКОВАС) і ООН підтримати вибір, зроблений громадянами його країни.

Крім того, Берроу закликав гамбійських військовослужбовців не залишати казарми у разі вторгнення в країну сенегальських військових, готових силою змусити Джамме покинути пост. Всіх гамбійських військових, які встануть на захист Джамме, новий президент пообіцяв визнати бунтівниками.

Збройні сили Сенегалу і Нігерії напередодні оголосили, що готові вторгнутися на територію Гамбії у разі, якщо її багаторічний президент Ях'я Джамме в ніч на четвер не покине свій пост опівночі за Гринвічем (02:00 за Києвом) у зв'язку із закінченням повноважень.

Джамме проігнорував ультиматум і продовжує наполягати на своїй легітимності. Втім вторгнення з боку Сенегалу і Нігерії наразі не було, оскільки вони чекають схвалення такого кроку з боку Ради Безпеки ООН.

Дозвіл на вторгнення в Гамбію владі Сенегалу видало Економічне співтовариство західноафриканських держав (ЕКОВАС), яке в грудні підтримало на виборах президента Гамбії Адаму Берроу.

За Берроу проголосували 45,5% виборців, тоді як кандидатуру Ях'ї Джамме підтримали близько 36,7% виборців.

Ях'я Джамме, спочатку визнавши свою поразку на виборах, пізніше оскаржив підсумки грудневого голосування. Позов Джамме, в якому він заявляє про численні порушення під час голосування, суд розгляне навесні.

Раніше держдепартамент США закликав президента Джамме до мирного передання влади Адамі Берроу.

51-річний Ях'я Джамме обіймає президентський пост з 1994 року. Він прийшов до влади в результаті військового перевороту, під час якого було скинуто президента Дауда Кайраба Джавара, який правив країною з 1965 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram