ГоловнаСвіт

З Гамбії екстрено евакуюють туристів

Країни Західної Африки готують об'єднане угруповання, яке може увійти до Гамбії, якщо Джамме не залишить посаду.

З Гамбії екстрено евакуюють туристів
Президент Гамбии Яйя Джамме
Фото: EPA/UPG

Британський туристичний оператор Thomas Cook почав евакуацію з Гамбії близько тисячі відпочивальників після того, як президент Гамбії Яйя Джамме, термін правління якого завершується, оголосив режим надзвичайного стану.

Про це повідомляє Associated Press

Джамме оголосив режим НС за добу до закінчення своїх повноважень голови держави, зазначає агентство Рейтер. 

Режим НС діятиме 90 днів. Джамме заявив, що режим надзвичайного стану вводиться, щоб не допустити вакууму влади, поки суд розглядає його петицію щодо підсумків виборів.

Оператор Thomas Cook заявив, що за допомогою додаткових рейсів упродовж двох діб вивезе 985 британців із пакетними турами. Також оператор намагається зв'язатися з 2,5 тис. туристів, які купили тільки квитки на літак до Гамбії.

Як зазначає АР, евакуація не є обов'язковою, однак її пропонують тим, хто хоче покинути Гамбію. Агентство відзначає, що багато туристів не звертають уваги на потенційну небезпеку військових дій у країні.

Той, хто програв вибори 19 січня, має передати свої повноваження обраному президенту Адамі Барроу, який набрав на виборах 45,5% голосів. Джамме отримав 36,7%. Однак наприкінці грудня Джамме заявив, що не визнає результати виборів і відмовився йти у відставку.

Раніше стало відомо, що Нігерія та інші країни Західної Африки готують об'єднане угруповання, яке може увійти до Гамбії, якщо Джамме не залишить посаду.

Президентські вибори в Гамбії відбулися 1 грудня. Право брати участь у голосуванні мали близько 890 тис. виборців. За посаду голови держави боролися діючий президент Яйя Джамме, кандидат від головної опозиційної структури - Об'єднана демократична партія - Адама Барроу та лідер опозиційної партії "Демократичний конгрес Гамбії" Мамма Канде.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram