ГоловнаСвіт

У Франції затримано екс-прем'єр Косова за запитом Сербії

Сербія звинувачує Харадиная у військових злочинах проти цивільних сербів у часи Косовської війни.

У Франції затримано екс-прем'єр Косова за запитом Сербії
Фото: klankosova.tv

Поліція Франції затримала колишнього прем'єр-міністра Косова Рамуша Харадиная відповідно до ордера із Сербії через військові злочини, повідомляє Радіо Свобода.

За даними МЗС частково визнаної Республіки Косово, французькі правоохоронці затримали його за ордером на арешт, виданим Сербією ще 2004 року, що, як йдеться в заяві, «неприйнятно для нас».

МЗС додало, що робить усе можливе, щоб домогтися звільнення Харадиная.

Агентство Рейтер із посиланням на неназвані джерела в поліції Франції додає, що Харадиная затримали в аеропорту Базель-Мюлуз на сході Франції після прибуття рейсом із Приштини.

Влітку 2015 року його вже затримували за сербським ордером у Словенії, але через два дні відпустили під дипломатичним тиском.

Рамуш Харадинай недовго був прем'єр-міністром Косова у 2004-2005 роках. Під час Косівської війни 1998-99 років він був одним з польових командирів сепаратистського збройного угруповання «Армія звільнення Косова». Сербія звинувачує його у військових злочинах проти цивільних сербів у часи Косовської війни.

Також Рамуша Харадиная звинувачував у військових злочинах і Міжнародний кримінальний трибунал у справах колишньої Югославії. Гаазький трибунал судив його двічі й обидва рази виправдовував через відсутність незаперечних доказів його провини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram