ГоловнаСвіт

В Єрусалимі протестували проти знесення єврейського поселення на Західному березі Йордану

Ізраїльська влада продовжує знесення незаконних поселень на Західному березі Йордану.

В Єрусалимі протестували проти знесення єврейського поселення на Західному березі Йордану
Израильские поселения на Западном берегу (Архив)
Фото: EPA/UPG

Кілька сотень людей вийшли на маніфестацію в центрі Єрусалиму на знак протесту проти запланованого знесення єврейського поселення Амона на Західному березі Йордану.

Як повідомляє euronews, активісти, серед яких було безліч молоді, попрямували до резиденції прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху.

Вони вимагають знайти прийнятне рішення, хоча уряд раніше дав зрозуміти, що не схвалить ніяких відстрочок і апеляцій.

Амона - це найбільше з приблизно сотні єврейське селище на Західному березі, які свого часу були зведені без формального дозволу, але з мовчазної згоди ізраїльського керівництва.

У 2014 році суд ухвалив, що поселення розташоване на приватній палестинській землі, і тому має бути знесене. Отанній термін виконання - 25 грудня.

Нагадаємо, в листопаді Ізраїль відмовився від участі в непрямих переговорах з Палестиною за посередництва Франції. У листопаді 2012 року ООН підвищила статус Палестини до держави-спостерігача. Тоді Париж підтримав цей крок. Таким чином, де-факто Палестину було визнано державою (раніше її розглядала ООН як "утворення") і, відповідно, отримала цілу низку нових прав, у тому числі право звертатися до Міжнародного суду зі скаргами на дії Ізраїлю. Ізраїль не визнає юрисдикції цього суду, однак юридичні наслідки палестинських позовів можуть ускладнити перебування ізраїльтян у країнах, де юрисдикція МКС визнається. Крім того, Палестина отримає офіційний статус незалежної держави, окупованої іншою країною. Цей статус, з-поміж іншого, визначить кордони Палестини: вони будуть зафіксовані по лінії розмежування, що передувала війні 1967 року - зі Східним Єрусалимом і без єврейських поселень на Західному березі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram