ГоловнаСвіт

У Туреччині представлено реформу, яка дозволить Ердогану залишитися при владі до 2029 року

Конституційний референдум повинен відбутися навесні 2017 року.

У Туреччині представлено реформу, яка дозволить Ердогану залишитися при владі до 2029 року
Фото: EPA/UPG

Привладна в Туреччині Партія справедливості і розвитку (AKP) передала спікерові місцевого парламенту проект конституційної реформи, яка посилить повноваження президента і потенційно дозволить Реджепу Ердогану залишитися при владі до 2029 року.

Як повідомляє державне агентство "Анадолу", пакет змін передбачає збільшення числа депутатів із 550 до 600, при цьому скасовується практика перевиборів і вводиться система "запасних" депутатів; президент стає головою державної системи, він буде наділений повноваженнями призначення віце-президентів, міністрів і можновладних чиновників; президент буде приймати рішення про створення, розформування, повноваження, обов'язки і структуру міністерств; президент отримає право на оголошення режиму надзвичайного стану.

Reuters також пише, що, згідно з пропозиціями, у 2019 році в Туреччині мають відбутися президентські, парламентські і місцеві вибори. У разі переобрання Ердоган зможе керувати Туреччиною ще два п'ятирічні терміни.

AKP розраховує щонайпізніше у травні 2017 року провести конституційний референдум і сподівається на підтримку Партії націоналістичного руху (MHP). Для будь-яких конституційних змін у Туреччині необхідно 330 голосів депутатів, тоді як у AKP їх 316. MHP може дати ще 39 голосів.

Нагадаємо, Ердоган у 2003-2014 роках був прем'єр-міністром Туреччини, а з 28 серпня 2014 року став президентом країни. До того як Ердоган зайняв цю посаду, президент Туреччини був церемоніальною фігурою, однак зараз він відіграє важливу роль у політиці країни.

У липні 2016 року в Туреччині сталася спроба військового перевороту, яку придушили урядові сили. Жертвами путчу стали 290 осіб. Згодом десятки тисяч чиновників було звільнено через підозри в причетності до перевороту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram