ГоловнаСвіт

FT повідомила про зв'язки Росії з угорськими неонацистами

Влада Угорщини мовчала заради реалізації економічних проектів.

FT повідомила про зв'язки Росії з угорськими неонацистами
Фото: http://revoltns.blogspot.com/

Російські дипломати контактували з угорською неонацистською партією, лідер якої під час затримання убив поліцейського, повідомляє Financial Times.

Як вказує видання, угорські спецслужби встановили, що російські дипломати і люди в російській військовій формі брали участь у тренуваннях членів угорської організації "Рух національного фронту" (MNA), керівництво якої сповідувало неонацистську ідеологію.

FT також вказує, що угорські журналісти отримали доступ до листування лідерів MNA, в якому обговорювалося отримання фінансової допомоги з Москви.

Інтерес до MNA виник після того, як угорська поліція провела арешт лідера організації Іштвана Дьоркоша. Останній називав себе нацистом і захоплювався угорським нацистом Ференцом Салаші, який під час Другої світової війни був союзником Гітлера, а після входження в Угорщину радянських військ був страчений за участь у масових убивствах (його соратники по партії вбили від 10 до 15 тисяч євреїв). Під час поліцейської операції він забарикадувався у своєму будинку і почав відстрілюватися. У результаті один поліцейський був убитий.

Зараз Дьоркош сидить у в'язниці і підозрюється у скоєнні низки злочинів, у тому числі в поширенні людиноненависницької ідеології.

Джерела FT у спецслужбах стверджують, що в Будапешті знали про те, що Росія надавала допомогу екстремістам на території Угорщини. Проте влада не порушувала цього питання, побоюючись, що Москва відмовить у реалізації економічних проектів. Йдеться про постачання газу і будівництво двох реакторів на АЕС у місті Пакш.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram