ГоловнаСвіт

Президентські праймеріз у Франції виграв Франсуа Фійон

ЗМІ називають Фійона другом Путіна.

Президентські праймеріз у Франції виграв Франсуа Фійон
Фото: EPA/UPG

Колишній прем'єр-міністр Франції Франсуа Фійон лідирує за підсумками другого туру праймеріз правоцентристської опозиції з 69,5%. Його суперник, теж колишній прем'єр Ален Жуппе набирає, відповідно, близько 30% голосів.

Такі перші попередні дані, оприлюднені оргкомітетом виборів після закриття дільниць для голосування, повідомляє france24.

Жуппе визнав свою поразку і заявив, що підтримає кандидатуру Фійона під час виборів.

Імовірно, що в другому турі праймеріз Фійон отримав голоси тих, хто в першому турі підтримав Ніколя Саркозі, зазначає Радіо Франція.

Минулого тижня участь у голосуванні взяли близько 4,3 млн осіб, що приблизно на півтора мільйона більше, ніж на праймеріз лівих у 2011 році.

Останні опитування громадської думки свідчили про явну перевагу Франсуа Фійона. За різними оцінками, за нього готові були голосувати близько 61-65% виборців.

В останні дні Ален Жуппе активно критикував свого суперника за його занадто "жорстку" економічну програму і "традиціоналістські" погляди в тому, що стосується абортів і одностатевих шлюбів. Сам Фійон, практикуючий католик, сказав, що не збирається перепрошувати за свої цінності і закликав не зображати його як "реакційне опудало" і "друга екстремістів".

Жуппе засудив і "надмірно зволікальну" позицію Фійона щодо Москви. Крім того, Фійон, якого ЗМІ називають другом Путіна, кілька днів тому заявив, що не підтримує анексію Криму, однак, за його словами, необхідно "сісти з Росією за стіл переговорів, і, до речі, не просячи дозволу в американців".

Тиждень тому, на загальний подив, Франсуа Фійон з великим відривом від суперників переміг у першому турі праймеріз, набравши понад 44% голосів. За Алена Жуппе проголосували 28,6% виборців. Екс-президент Ніколя Саркозі зайняв третє місце на праймеріз з 20,7% голосів і заявив, що йде з політики.

Перший тур виборів президента Франції відбудеться 23 квітня, другий - 7 травня.

Згідно з даними соціологічних опитувань, кандидат від "республіканців" має всі шанси вийти в другий тур виборів президента Франції разом з крайнім правим кандидатом Марін Ле Пен.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram