ГоловнаСвіт

Саркозі вибув з президентських перегонів у Франції

Його може замінити ще один "друг" путина Франсуа Фійон.

Саркозі вибув з президентських перегонів у Франції
Фото: EPA/UPG

Колишній президент Франції (2007-2012) Ніколя Саркозі програв праймеріз партії "Республіканці", яку він очолював донедавна.

У неділю близько 4,3 млн французів прийшли на дільниці, щоб визначити, хто піде на вибори президента від цієї політичної сили, пише "Радіо Франція".

Саркозі набрав 21,1 % голосів виборців і залишився за бортом праймеріз. До другого туру, який пройде 27 листопада, вийшли колишній прем'єр-міністр (2007-2012) Франсуа Фійон з результатом 44,1% і колишній прем'єр-міністр (1995-1997) Ален Жуппе з результатом 28,4%.

З великим відставання від першої трійки йдуть два колишні міністри часів президентства Саркозі: Наталі Костюшко-Морізе (2,6%) і і Брюно Ле Мер (2,4%), потім - ультраконсервативний депутат Жан-Фредерік Пуассон (1,4%). І замикає сімку ще один колишній міністр і екс-лідер правої партії "Союз за народний рух" (нині - "Республіканці") Жан-Франсуа Копе (0,3%).

Саркозі і Фійон виступають за тісні відносини з Володимиром Путіним і взагалі з Кремлем. Обидва готові визнати Крим російською територією і розглянути питання про зняття з Москви санкцій. Жуппе налаштований до Кремля набагато жорсткіше: він закликає до повного виконання Мінських угод, не визнає анексію Криму і називає бомбардування Алеппо "військовим злочином".

Ніколя Саркозі під час своєї передвиборної кампанії виступав за посилення імміграційних правил і обіцяв заборонити мусульманкам носити хіджаби в університетах, а можливо, і в інших місцях. Франсуа Фійон, рейтинг якого останнім часом значно зріс, зі свого боку, пообіцяв організувати референдум з питання квотування імміграції. На противагу цим двом кандидатам Ален Жуппе виступає за мирне бачення французького суспільства, заснованого на повазі до свободи віросповідання та етнічної різноманітності.

Економічні погляди трьох основних кандидатів від "республіканців" приблизно однакові: вони хочуть знизити податки, особливо для підприємців, і скоротити число державних службовців. Також вони розглядають можливість збільшення 35-годинного робочого тижня у Франції.

Соціалістична партія чинного президента Франсуа Олланда вибере свого кандидата в січні.

Перший тур виборів президента Франції відбудеться 23 квітня, другий - 7 травня.

Згідно з даними соціологічних опитувань, кандидат від "республіканців" має всі шанси вийти у другий тур виборів президента Франції разом з крайнім правим кандидатом Марін Ле Пен.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram