ГоловнаСвіт

Парламент Естонії відправив у відставку прем'єр-міністра

Рийваса звинуватили в нерішучості та відсутності розумної економічної політики.

Парламент Естонії відправив у відставку прем'єр-міністра
Фото: EPA/UPG

Парламент Естонії в середу відправив у відставку прем'єр-міністра Тааві Рийваса. Як повідомляє Естонське національне телерадіомовлення, за висловлення недовіри проголосували 63 депутати парламенту за 51 мінімально необхідного.

У понеділок на засіданні Рійгікогу опозиція представила заяву з висловленням недовіри уряду, яку підписав 41 опозиційний депутат від Центристської партії, Консервативної народної партії Естонії (EKRE) та Вільної партії.

У вівторок Тааві Рийвас відмовився добровільно піти у відставку, і про підтримку вотуму недовіри заявили і його коаліційні партнери - Соціал-демократична партія (SDE) і Союз Вітчизни і Res Publica (IRL).

На думку ініціаторів вотуму, Тааві Рийвас своєю нерішучістю завів Естонію в глухий кут, під його керівництвом уряд не здатний ухвалювати серйозні та необхідні рішення.

"Проблем, за які прем'єр-міністрові дорікають, у нашому вотумі недовіри багато, і більш ніж сумнівна діяльність прем'єр-міністра при призначенні представника Естонії в Європейській рахунковій палаті стала останньою краплею. Тому список наших закидів набагато довший. Прем'єр-міністр Рийвас повністю витратив кредит довіри і його час як голови уряду минув", - сказала голова Центристської фракції Кадрі Сімсон перед передачею заяви про вотум недовіри парламенту в понеділок.

Опозиція, зокрема, дорікає уряду Рийваса у відсутності розумної податкової та економічної політики, в результаті чого економічне зростання Естонії неможливо вивести із застою, і називає нинішній уряд стагнаційним.

Уряд у колишньому складі продовжить роботу, поки не буде затверджено новий склад міністрів.

Рийвас був прем'єром із березня 2014 року.

Нагадаємо, восени естонським політикам знадобилося шість спроб, щоб обрати президента країни. Ним стала Керсті Кальюлайд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram