ГоловнаСвіт

В Естонії з шостої спроби обрали президента

Уперше в історії країни ним стала жінка.

В Естонії з шостої спроби обрали президента
Фото: delfi.ee

У понеділок в естонському парламенті із шостої спроби було обрано нового президента країни. Уперше в історії Естонії ним стала жінка - представниця країни в Європейській рахунковій палаті Керсті Кальюлайд.

За неї проголосував 81 член Рийгікогу, проти - 17, пише "Делфі".

В Естонії чинна система непрямих виборів президента: його обирає парламент, а якщо нікому з кандидатів не вдається отримати достатню кількість голосів, то вибори переходять у колегію вибірників. Наприкінці серпня і наприкінці вересня відбулося п'ять безуспішних спроб обрати президента в парламенті і колегії, після чого вся процедура була запущена заново.

У другому раунді фракціям удалося домовитися про єдиного кандидата, тому Кальюлайд не мала конкурентів.

46-річна Кальюлайд має банківське й економічне минуле, її перша значуща посада - керівник проектів інвестиційної банківської справи в Hansapank наприкінці 1990-х років. Коли Естонія навесні 2004 року стала членом ЄС, Кальюлайд розпочала працювати в Рахунковій палаті - і трудилася там 12 років, два терміни повноважень.

Повноваження четвертого президента Естонії Тоомаса Хендріка Ільвеса спливають у жовтні 2016 року. Він займає цю посаду вже вдруге і, згідно з конституцією, не може бути обраний на третій термін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram