ГоловнаСвіт

Книги Бібліотеки української літератури в Москві передано Бібліотеці іноземної літератури

Зібрання книг бібліотеки ляже в основу фонду Центру слов'янських культур.

Книги Бібліотеки української літератури в Москві передано Бібліотеці іноземної літератури
Фото: lenta.ru

Уряд Москви вирішив зберегти Бібліотеку української літератури і передати її Всеросійській державній бібліотеці іноземної літератури імені М.І. Рудоміно.

Відповідне рішення було прийнято в середу на засіданні президії уряду Москви, передає ТАСС.

Зібрання книг Бібліотеки української літератури ляже в основу фонду Центру слов'янських культур. У нього також увійдуть фонди самої бібліотеки ім. Рудоміно, різних культурних центрів і зібрань бібліотек країн-учасниць Форуму слов'янських культур.

"Спільний проект з "іноземкою" дозволить найкраще використовувати потенціал книжкових фондів українською мовою - "іноземка" має значну аудиторію і досвід роботи з іноземною літературою, а також в організації міжнародного культурного обміну і співробітництва", - заявив керівник департаменту Володимир Черніков.

За словами директора Бібліотеки іноземної літератури Вадима Дуди, раніше профіль закладу не передбачав цілеспрямованого формування колекції літератури українською мовою, але "інтерес публіки до слов'янської, і зокрема української, культури сьогодні дуже високий".

"Департамент національної політики не тільки передає цікавий фонд, а й буде активним учасником проведених на базі Центру заходів", - зазначив Дуда.

Нагадаємо, 28 жовтня 2015 року в Бібліотеці української літератури в Москві пройшли обшукии, а потім її директорку Наталію Шаріну затримали. Проти неї порушено кримінальну справу. Приводом для цього, згідно з версією Слідкому РФ, стало "розповсюдження екстремістських матеріалів, заборонених до використання", - зокрема книги Дмитра Корчинського. Крім того, повідомляли про вилучення книг про Степана Бандеру і журналу "Барвінок", де знайшли червоно-чорний прапор. Усього з бібліотеки було вилучено близько 200 книг і матеріалів. З 30 жовтня 2015 року Шаріна перебуває під домашнім арештом.

У грудні 2015 року повідомляли, що Бібліотеку української літератури в Москві ліквідують, однак президент РФ Володимир Путін "великодушно" зажадав зберегти її.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram