ГоловнаСвіт

Лукашенко констатував "занадто багато проблем" у відносинах з Росією і пригрозив виходом з ЄАЕС

Лукашенко погрожує Москві скороченням інтеграції.

Лукашенко констатував "занадто багато проблем" у відносинах з Росією і пригрозив виходом з ЄАЕС

Президент Білорусі Олександр Лукашенко розкритикував рівень економічного співробітництва його країни з Росією, з якою вони перебувають в одній Союзній державі і в Євразійському економічному союзі (ЄАЕС), вважає що намітилося "занадто багато проблем" і загрожує скороченням інтеграції.

Про це Олександр Лукашенко заявив під час зустрічі з держсекретарем Союзної держави Білорусі і Росії Григорієм Рапотою, повідомляє прес-служба президента Білорусі.

«Чи не приховував і не буду в цій розмові приховувати: занадто багато проблем намітилося у нас в країні, дуже багато критики на адресу не тільки інтеграції на рівні двох держав, а й на рівні Євразійського економічного союзу, СНД», - наголосив голова держави.

Президент зазначив, що в минулому році торгово-економічні відносини Білорусі і Росії були на кращому рівні. В цьому році поки що не вдалося надолужити згаяне. "Це нікуди не годиться. Ми завжди пишаємося тим, що ось товарооборот знизився, але в натуральному вираженні ми додали. Це свідчить про те, що ми почали поставляти в Росію великі обсяги, але за цінами наполовину нижчими. Яка прибутковість Білорусі від цього? Практично ніякої», - сказав Олександр Лукашенко.

«Ми теліпаємося (інакше не скажеш) і вже кілька місяців не можемо домовитися щодо ціни на газ. У зв'язку з цим Росія знизила поставки нафти в Білорусь. Ми це сприймаємо як тиск на Білорусь, але тиску я не потерплю, і білоруси теж», - заявив керівник держави.

Олександр Лукашенко додав, що при поставках в Росію блокуються деякі білоруські товари, особливо продукти харчування, які закуповує Євросоюз. «У Росії вони чомусь "неякісні". Але зрозуміло: коли ми поставляємо якісний товар і за прийнятними цінами в Росію, ми б'ємо по кишенях олігархів від сільського господарства в Росії, - звернув увагу президент. — Вони тиснуть на уряд (там зв'язки, ви знаєте не гірше за мене, які), а уряд дає команду "фас" різного роду чиновникам - від Россільгоспнагляду і так далі. Вони у нас три підприємства відкривають для поставок - п'ять закривають, п'ять відкривають - шість потім закривають. Йде неприхований тиск», - сказав Лукашенко.

«Я чому відкрито про це говорю? Тому що вже набридло, це вже через край, далі так тривати не може. Ще кажу це тому, щоб ви розуміли, на якому тлі ми сьогодні говоримо про подальший розвиток нашого союзного проекту. Те, що я сказав, ні в якому разі не означає, що ми будемо в якомусь плані згортати інтеграційні проекти, але свою участь в цих проектах ми будемо оптимізувати, - зауважив президент. — Я дав таке розпорядження уряду і Адміністрації президента. Ми зараз дуже уважно аналізуємо нашу участь, насамперед, в Євразійському економічному союзі. Якщо так буде продовжуватися - навіщо нам там тримати купу чиновників? Там, по-моєму, вже близько тисячі в так званому уряді в ЄАЕС. І який результат? Навіщо платити гроші на утримання в Москві висококласних фахівців? Ми кращих туди віддали. Ми їм знайдемо роботу тут, а те, що там будуть ухвалюватися рішення, ми з ними погодимося, тому що їх практично немає. Ми порушуємо все, про що домовилися".

Голова держави звернув увагу, що ставить проблемні питання не для того, щоб підняти бурю обурень. "Ні, ні в якому випадку. Але я ще раз кажу: приховувати це не можна. Ми повинні чітко визначитися: або ми йдемо на поглиблену інтеграцію держав, чи ні. І найголовніше: ми будемо виконувати укладені договори і зобов'язання чи не будемо? Ось це головне питання для нас», - констатував білоруський президент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram