ГоловнаСвіт

Еро заявив про необхідність надати особливий статус Донбасу

Захід хоче, щоб політичні і військові пункти "Мінська" виконувалися паралельно.

Еро заявив про необхідність надати особливий статус Донбасу
Министр иностранных дел Франции Жан-Марк Эро и министр иностранных дел Германии Франк-Вальтер Штайнмайер
Фото: EPA/UPG

Міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро нагадав про необхідність надання Україні особливого статусу Донбасу, що є одним із основних умов Мінських домовленостей.

"Умовою політичного характеру є підготовка і прийняття українського законопроекту про місцеві вибори на Донбасі і надання особливого статусу цьому регіону", - сказав Еро, відповідаючи на питання журналіста LB.ua на спільному брифінгу з міністрами закордонних справ України Павлом Клімкіним і Німеччини Франк-Вальтером Штайнмаєром.

Німецький міністр своєю чергою сказав, що політичний пакет і пакет безпеки повинні здійснюватися паралельно.

"Як ми бачимо, останнім часом безпека неможлива без посилення політичного процесу. З іншого боку, продовження політичного процесу неможливе без безпеки. Так що нам необхідно працювати над тим, щоб ми це втілили розумно і паралельно, тобто пакет безпеки і політичний пакет", - сказав він.

Еро також заявив про необхідність повного припинення вогню і розведення військ у трьох пілотних зонах.

Далі "здійснюються кроки щодо поліпшення доступу спостерігачів на територію Донбасу, відбувається створення просунутих баз спостереження ОБСЄ", зазначив він.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко влітку говорив, що Верховна Рада буде голосувати за зміни до Конституції в частині децентралізації, що містить пункт про особливий статус Донбасу, тільки після виведення російських військ з Донбасу. Цю ж заяву він підтвердив під час свого звернення до парламенту 6 вересня.

Але вже 13 вересня він висловив надію, що зміна Конституції в частині децентралізації відбудеться "найближчим часом".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram