ГоловнаСвіт

Японія заявила, що Китай відправив 230 суден до спірних островів у Східно-Китайському морі

МЗС Японії зажадало від Пекіна вивести свої кораблі зі спірних територіальних вод.

Японія заявила, що Китай відправив 230 суден до спірних островів у Східно-Китайському морі
Острова Сенкаку

МЗС Японії подало протест після відправлення Пекіном флоту, що складається з більш ніж 230 суден, у район неподалік від спірних островів у Східно-Китайському морі.

Як сказано в заяві офіційного Токіо від 6 серпня, серед інших зафіксовано входження в спірні води щонайменше шести кораблів берегової охорони, три з яких можуть бути зі зброєю, повідомляє "Радіо Свобода".

Повідомляють, що судна пропливли неподалік островів Сенкаку.

МЗС Японії зажадало від китайської сторони вивести свої кораблі з цього району.

Своєю чергою МЗС КНР закликало Токіо утримуватися від "будь-яких дій, які могли б призвести до напруженої або складної ситуації".

Безлюдні острови Сенкаку (китайська назва - Дяойюдао) контролюються Японією з кінця XIX століття. Територіальна суперечка навколо островів загострилася у вересні 2013 року, коли Токіо оголосило про придбання трьох із п'яти островів, у шельфі яких були знайдені потенційно багаті поклади газу і нафти, у приватних власників. У Китаї націоналізація островів спровокувала масові антияпонські демонстрації, кілька японських підприємств у КНР змушені були призупинити свою роботу.

За версією Пекіна, архіпелаг відкрили китайці в XIV столітті і є споконвічно китайською землею. У листопаді 2013 року Пекін оголосив про створення над Східно-Китайським морем зони ідентифікації ППО, яка в тому числі покриває Сенкаку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram