ГоловнаСвіт

Airbus втратила $1,5 млрд через несправності у двох своїх ключових розробках

Аерокосмічна корпорація очікує подальших збитків у зв'язку з військовим літаком А400М.

Airbus втратила $1,5 млрд через несправності у двох своїх ключових розробках
Airbus

Велика європейська аерокосмічна корпорація Airbus Group втратила $1,5 млрд через збої в постачанні та у виробництві двох нових ключових продуктів компанії: військових літаків А400М і пасажирської моделі А350.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Компанія заявила, що знайшла тимчасове рішення, щоб виправити несправності в коробці передач військового літака А400М, але в майбутньому може зіткнутися зі "значними" збитками у зв'язку із цим літаком, пише ABC News.

У Airbus заявили, що неполадки все ще залишаються складною проблемою, але наполягають, що це, як і раніше, "винятковий літак". Для компанії пошук довгострокового вирішення проблеми може обернутися не тільки зростанням вартості моделі, а й необхідністю компенсувати клієнтам витрати, заявив голова Airbus Том Ендерс. У першому півріччі усунення несправностей коштувало компанії €1,03 млрд.

У випадку з пасажирським літаком A350 компанія заплатила €385 млн штрафу через затримку виробництва, спричинену проблемами з виробництвом внутрішніх складових літака: сидінь, туалетів і т.ін., пише Bloomberg.

Усього компанія поставила в першій половині 2016 року 298 літаків із 650, запланованих на цей рік. У тому числі 12 літаків моделі А350 (усього за рік Airbus планує поставити 50 цих моделей). Найбільше проблем Airbus має з військовим літаком A400M, уже багато років у його виробництві компанія стикається із затримками і несправностями. Ендерс назвав цю модель "безкінечною сагою".

Щоб досягти цільових показників за підсумками року, компанії знадобиться "прискоритися на фініші", наводить Bloomberg слова Сенді Морріса, аналітика з Jefferies International. При цьому, на думку аналітика, навіть незважаючи на затримки у виробництві і постачаннях, компанія "може зробити це".

EBIT компанії (операційний прибуток до виплати податків і відсотків) у другому кварталі скоротився на чотири відсотки - до €1,18 млрд, наголошено в повідомленні Airbus. Це краще, ніж очікування аналітиків (€1,05 млрд). До кінця року Airbus прагне довести цей показник до €4,1 млрд.

Нагадаємо, раніше в липні літак Ан-32 ВПС Індії зник над Бенгальською затокою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram