ГоловнаСвіт

ЄС закликав Туреччину за будь-яких обставин дотримуватися прав людини

За турецькою конституцією, фундаментальні права недоторканні навіть при надзвичайному стані.

ЄС закликав Туреччину за будь-яких обставин дотримуватися прав людини
Фото: EPA/UPG

Європейський Союз, стурбований введенням режиму надзвичайного стану в Туреччині, попередив про необхідність виконання правил, передбачених на випадок припинення дії в країні Європейської конвенції про права людини.

У спільній заяві верховний представник ЄС з закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні та член Єврокомісії з політики сусідства і розширення Йоганнес Ган закликали турецьку владу за будь-яких обставин дотримуватися верховенства права, права людини й основних свобод, включаючи право будь-якої людини на справедливий суд.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

У заяві наголошено, що Брюссель уважно і з занепокоєнням стежить за розвитком ситуації в Туреччині після спроби перевороту, яку ЄС засудив.

"Це оголошення (режиму НС, - ред.) відбулося після затвердження нещодавно неприйнятних рішень у галузі освіти, судочинства і ЗМІ", - йдеться в документі.

Федеріка Могеріні і Ган зазначають, що оголошений надзвичайний стан дає виконавчій владі найширші повноваження в управлінні країною указами, але, відповідно до турецької конституції, фундаментальні права недоторканні навіть при надзвичайному стані.

"Будь-яке тимчасове призупинення дії Європейської конвенції про права людини повинне відповідати передбаченим для такого відступу правилам", - наголосили вони.

Брюссель очікує, що парламент і всі сили, представлені в демократичних інститутах Туреччини, "повною мірою зіграють свою конституційну роль", йдеться в заяві.

Туреччина є кандидатом в ЄС, вона вже десять років веде переговори про вступ до Євросоюзу, які цьогоріч у зв'язку зі співпрацею з міграційної проблеми пожвавилися.

Нагадаємо, в Туреччині на три місяці вводять режим НС через загрозу, яка, як заявляє влада країни, зберігається з боку Гулена.

Раніше повідомляли, що Туреччина тимчасово призупиняє дію Європейської конвенції з прав людини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram