ГоловнаСвіт

Європейське космічне агентство повідомило про поступове затоплення деяких районів Нідерландів

Деякі райони Нідерландів опускаються вниз щодо рівня моря зі швидкістю 20 міліметрів на рік

Європейське космічне агентство (ЄКА), проаналізувавши дані, зібрані супутниками Sentinel-1A і Sentinel-1B, зафіксували зниження поверхні суші Нідерландів щодо рівня моря, що свідчить про поступове затоплення деяких районів країни.

Про це повідомляється на сайті ЄКА.

Місія Sentinel-1 в період з листопада 2014 року по квітень 2016 року зробила близько 2,5 млн світлин, на основі які була складена карта змін на північному сході Нідерландів. Більшість вимірювань були зроблено в районі дамб, що захищають країну від повеней, і великих будівель. Точність проведених вимірювань становить кілька міліметрів (в ЄКА заявляють, що через кілька років вона становитиме один міліметр).

Згідно з наданою ЄКА картою, деякі райони країни, особливо розташовані біля західного берега озера Ейсселмер і на схід від міста Гронінгена, опускаються вниз щодо рівня моря зі швидкістю 20 міліметрів на рік. У цих регіонах також відбувається видобуток газу, і ймовірне просідання суші може бути пов'язано з ним. Аналогічну кореляцію вчені виявили в районі поселення Вендам на північ від Гронінгена, де розташовані соляні родовища.

Карта затоплення Нідерландів
Фото: http://www.esa.int
Карта затоплення Нідерландів

Нідерландські вчені і політики неодноразово заявляли про важливість супутників Sentinel-1 для країни, які дозволяють контролювати і підтримувати прийняті в королівстві стандарти безпеки.

Кліматологи пророкують часткове затоплення Європи у найближчі десятиліття

Апарати Sentinel-1 функціонують у рамках проекту Copernicus. Замовником є Єврокомісія, однією зі сторін контракту - ЄКА. Проект Copernicus спрямований на отримання оперативної інформації про стан суші, океанів та атмосфери Землі. Ці дані, як наголошується, відіграватимуть вирішальну роль у визначенні політики у сфері захисту навколишнього середовища і безпеки.

Нагадаємо, у серпні 2015 року повідомлялося, що Україна готує угоду з Європейським космічним агентством.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram