ГоловнаСвіт

Китай посилив контроль над неурядовими організаціями

Правозахисники прогнозують масовий відтік НУО з Китаю

Китай посилив контроль над неурядовими організаціями
Китай

Загальнокитайські збори народних представників схвалили законопроект про регулювання діяльності іноземних неурядових організацій (НУО), передавши їх у відання міністерства громадської безпеки країни.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Рішення влади КНР зазнало жорсткої критики з боку Заходу і правозахисників. Вони вказують на те, що воно спровокує масовий відтік НУО з країни, оскільки влада на законних підставах зможе за потреби вислати співробітників неурядових організацій, яких визнають неблагонадійними, в тому числі іноземців.

Держсекретар США Джон Керрі вже оголосив, що новий закон завдасть шкоди американо-китайським відносинам.

"Остаточний варіант нового закону містить деякі поліпшення порівняно з початковим проектом", - зазначив Керрі. Однак, за його словами, він як і раніше "створює високий ступінь невизначеності і потенційно вороже середовище для іноземних некомерційних, неурядових організацій та їхніх китайських партнерів, що, безсумнівно, перешкоджатиме їхній діяльності та ініціативам".

Офіційний Пекін у свою чергу заявив, що законослухняним активістам немає потреби побоюватися репресій: постраждають лише ті НУО, які порушують закон. "У нас є список іноземних неурядових організацій, чия діяльність завдала шкоди державній безпеці КНР", - повідомили китайські чиновники.

До ухвалення закону правовий режим НВО залишався у значній мірі невизначеним: діяльність іноземних організацій взагалі не регулювалася.

Зазначимо, що в Китаї функціонують близько тисячі іноземних організацій. Раніше не існувало законів, які безпосередньо стосуються їхньої діяльності.

Влада КНР проводить щодо неурядових організацій суперечливу політику. З одного боку, кількість НУО в країні постійно зростає. У березні 2013 року було суттєво полегшено реєстрацію організацій чотирьох типів - промислових об'єднань, благодійних організацій, громадських служб і організацій, що займаються просуванням нових технологій. При цьому Пекін прагне максимально обмежити діяльність іноземних НУО, насамперед пов'язаних із правозахисною діяльністю.

Нагадаємо, раніше у квітні у Китаї встановили карається стратою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram