ГоловнаСвіт

В Ірані проводять парламентські вибори

Рухані заявив про високу явку на виборах

В Ірані проводять парламентські вибори
Иран

В Ірані сьогодні проводять парламентські вибори.

Про це повідомляє euronews.

Іранцям доведеться вибрати 290 депутатів парламенту, а також 88 богословів і знавців шаріату до Ради експертів.

Очікується, що ці вибори - перші після укладення Іраном ядерної угоди з Заходом і скасування економічних санкцій - визначать подальшу політичну картину в країні на багато років вперед.

Основна боротьба розгорнеться між об'єднаною коаліцією політиків і партій помірного та реформаторського спрямування і єдиною коаліцією консерваторів, прихильників суворого дотримання ісламських принципів.

Реформатори підтримують політику президента Хасана Рухані, схвалюють ядерну угоду і залучення в країну інвестицій. Консерватори не задоволені курсом.

Як повідомляє агентство Рейтер з посиланням на іранське агентство IRNA, сам Рухані вже заявив про високу явку на виборах.

"Вибори - це символ політичної незалежності країни. Голосуючи, люди вирішують майбутнє своєї країни. Звіти свідчать про високу явку на виборах", - заявив Рухані після того, як віддав свій голос.

Хасан Рухані голосує на виборах
Фото: EPA/UPG
Хасан Рухані голосує на виборах

Нагадаємо, 14 липня 2015 року США, Росія, КНР, Великобританія, Франція, Німеччина та Іран досягли угоди щодо ядерної програми Тегерана.

Згідно з домовленостями, Іран зобов'язався позбутися 98% наявного ядерного палива і скоротити дві третини центрифуг, а також демонтувати ядерний реактор в Араку. В обмін на це з Тегерана зняли санкції, які можуть повернути, якщо Ісламська Республіка не виконає своїх зобов'язань.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram