ГоловнаСвіт

МЗС Італії викликало "на килим" посла США через прослуховування Берлусконі

Італія зажадала від США "конкретних пояснень"

МЗС Італії викликало "на килим" посла США через прослуховування Берлусконі
Берлускони
Фото: EPA/UPG

МЗС Італії викликало "на килим" посла США Джона Філіпса після того, як сайт Wikileaks опублікував дані про прослуховування американськими спецслужбами переговорів Сільвіо Берлусконі, який обіймав тоді пост прем'єр-міністра.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на італійську газету La Repubblica.

За даними Wikileaks, прослуховувалися, зокрема, бесіда між прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху і Сільвіо Берлусконі: ізраїльський політик просив допомогти налагодити контакт з президентом США Бараком Обамою.

Ще одна згадана в повідомленні WikiLeaks зустріч відбулася між Берлусконі та екс-президентом Франції Ніколя Саркозі. Глава держави попереджав прем'єра про жалюгідний стан італійської економіки.

МЗС Італії зажадало "конкретних пояснень" щодо того, чому велося прослуховування.

Згідно з повідомленням МЗС Італії, опублікованим після зустрічі з послом США, Філіпс "запевнив нас, що він негайно звернеться з відповідним питанням до свого керівництва". Крім того, Філіпс зазначив, що у 2014 році президент США Барак Обама заборонив вести стеження або прослуховування найближчих друзів і союзників США.

Нагадаємо, у 2013 році колишній співробітник ЦРУ і АНБ Едвард Сноуден розповів про масштабні програми стеження американських спецслужб. Заяви про прослуховування телефону канцлера Меркель викликали гучний скандал у Німеччині, однак до червня цього року розслідування припинили через нестачу доказів. У Вашингтоні фактично підтвердили прослуховування, заявивши, що воно "більше не ведеться".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram