ГоловнаСвіт

З Туреччини до Сирії повернулися дві тисячі бійців сирійської опозиції

Сирійські повстанці мають намір протистояти посиленому наступу військ Асада і їхніх союзників.

З Туреччини до Сирії повернулися дві тисячі бійців сирійської опозиції
Сирийский повстанец в Алеппо (Архив)
Фото: EPA/UPG

Через турецький кордон у Сирію перейшли близько двох тисяч бійців сирійської опозиції з технікою й озброєнням.

Про це повідомляє агентство Рейтер із посиланням на джерела з лав сирійських повстанців.

Передбачається, що повстанці прийдуть на допомогу тим, хто бореться з курдськими силами за контроль над турецько-сирійським кордоном. Вони прямують до міста Азазії на півночі провінції Алеппо.

Агентство зазначає, що шлях через Туреччину став єдиним для повстанців, відколи армія офіційного Дамаска змогла домогтися військових успіхів у цій провінції і відрізати цей шлях постачання збройної опозиції. При цьому наголошують, що бойовиків опозиції до кордону із Сирією супроводжувало прикриття з турецьких військ.

5 лютого війська сирійського президента Башара Асада за підтримки союзників з Ірану та Лівану вийшли на північ частково контрольованого повстанцями міста Алеппо і де-факто ліквідували всі канали постачання життєво необхідних товарів у цей населений пункт. Це спричинило масову міграцію мирних жителів.

Посол РФ у Сирії розповів про безкоштовні поставки зброї режиму Асада

Протистояння Асада і заколотників, які вимагають його відставки, почалося 2011 року і переросло в повномасштабну громадянську війну. Повстанці вважають президента винуватим у жорсткому придушенні спочатку мирних протестів і використанні армії проти беззбройних маніфестантів під час першого етапу внутрішнього конфлікту.

За час сирійської війни набрали сил терористичні організації, в тому числі заборонене терористичне угруповання "Ісламська держава", яке захопило частину території країни, а також сусіднього Іраку.

Альянс із 65 країн на чолі зі США проводить бомбардування території Іраку із серпня 2014 року і підтримує курдські сили, що борються на землі проти ІД. Через місяць почалися атаки коаліції на позиції терористів у Сирії. Із 30 вересня 2015 року підтримку силам Асада надають російські збройні сили. Курди розраховують створити на півночі Сирії власну незалежну державу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram