ГоловнаСвіт

У Вільнюсі почався суд у справі про криваві події січня 1991 року

На ці злочини не поширюється термін давності

У Вільнюсі почався суд у справі про криваві події січня 1991 року
Фото: http://grani.ru

У Вільнюському окружному суді почалися слухання у справі про січневі події 1991 року в Литві, обвинуваченими за якими проходять колишні радянські військові, чиновники, співробітники КДБ і МВС, нині громадяни Росії.

Про це інформує Російська служба ВВС.

За даними сторони обвинувачення, 13 січня 1991 року при спробі штурму радянськими військовими телевежі та будівлі радіотелецентру у Вільнюсі загинули 14 осіб, більш ніж тисяча отримали поранення, у тому числі 31 особа - важкі.

Потерпілими у справі визнано близько 500 осіб, обвинуваченими - 65, але на лаві підсудних лише двоє - громадяни Росії Юрій Мель і Геннадій Іванов.

Решта обвинувачених, у тому числі екс-міністр оборони СРСР Дмитро Язов, начальник Вільнюського гарнізону радянської армії Олександр Усхопчик, колишній офіцер КДБ Михайло Головатов, колишні партійні функціонери Владислав Швед і Альгімантас Науджюнас живуть за кордоном - імовірно, в Росії.

За час слухань суду належить опитати близько тисячі свідків.

Підсудних, яким закидають скоєння військових злочинів і злочинів проти людяності у зв'язку з розгоном руху за незалежність Литви, захищають близько 60 адвокатів.

Прокуратура зазначає, що на ці злочини не поширюється термін давності.

Після дотримання необхідних формальностей сторони процесу домовилися про початок слухань по суті 29 січня.

Варто нагадати, що сутички в період з 11 по 13 січня 1991 року, менш ніж через рік після проголошення виходу Литви зі складу СРСР, відбувалися як у Вільнюсі, так і в містах Каунас, Алітус, Шяуляй, Варена.

З початку січня 1991 року подібні заворушення відбувалися і в Ризі, щоправда, без застосування військових частин і важкої техніки, де також було декілька жертв.

Як повідомляли раніше, на початку січня 2016 року начальник поліції Вільнюса Кястутіс Ланчінскас став новим керівником консультативної місії Європейського Союзу в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram