ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Росія зажадала від Туреччини покарати причетних до загибелі пілота збитого Су-24

МЗС РФ далі наполягає на виконанні російських умов для відновлення дипвідносин з Анкарою

Росія зажадала від Туреччини покарати причетних до загибелі пілота збитого Су-24
МИД РФ

Влада Туреччини мусить зловити і притягнути до відповідальності громадянина країни Альпарслана Челіка, а також його "спільників", причетних до вбивства в Сирії російського пілота бомбардувальника Су-24 Олега Пєшкова.

Про це йдеться в заяві представника МЗС РФ Марії Захарової, опублікованій на сайті відомства.

За її словами, Челіка також мають судити за "участь у бойових діях на боці НЗФ (незаконних збройних формувань - ред.) на території іноземної держави".

Захарова нагадала, що в інтерв'ю турецькій газеті Hurriyet, опублікованому 27 грудня, Челік зізнався, що брав безпосередню участь у вбивстві Пєшкова. Крім того, за словами представника міністерства, "з публікації випливає, що цей турецький бойовик два останні роки воює в Сирії на боці незаконного збройного формування".

Дипломат підкреслила, що жодних офіційних коментарів з боку турецького керівництва з приводу цього матеріалу досі не надходило.

"Вимагаємо, щоб турецьке керівництво дало оцінку діям і заявам громадянина своєї країни, який зізнався у скоєнні міжнародного злочину, яким є вбивство пілота військово-повітряних сил іноземної держави. Настав час відповісти, яка позиція офіційної Анкари з приводу участі громадян Туреччини у бойових діях на боці екстремістських незаконних збройних формувань на території сусідньої держави. Чи вона воліє заплющувати очі і на це?" - додала Захарова.

У середині грудня Росія назвала умови відновлення відносин з Туреччиною. По-перше, Туреччина мусить вибачитися за збитий російський бомбардувальник, по-друге, знайти і покарати винних у цьому інциденті, і по-третє, виплатити Росії компенсацію за знищений літак. Туреччина відмовилася виконувати ці умови.

Криза у відносинах між Москвою та Анкарою почалася після того, як два турецькі винищувачі 24 листопада збили російський бомбардувальник Су-24, що порушив турецький повітряний простір, незважаючи на численні попередження. Командира екіпажу підполковника Олега Пєшкова вбили сирійські бойовики після катапультування, а штурман бомбардувальника капітан Костянтин Мурахтін отримав травми, але був врятований спільними діями російських і сирійських спецпризначенців. Під час операції також загинув російський морський піхотинець матрос Олександр Позиніч. Крім того, терористи знищили російський вертоліт Мі-8.

Наступного дня після події в мережі з'явилося відео, на якому озброєні люди стверджують, що це саме вони стріляли в льотчиків російського Су-24. Одним з них, за інформацією агентства Рейтер, був саме Челік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram