ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Зять Путіна отримав дешеву державну позику на $1,75 млрд

Зять Путіна отримав дешеву державну позику на $1,75 млрд
Кирилл Шамалов
Фото: www.vokrug.tv

Фонд національного добробуту Росії дав кредит у розмірі $1,75 млрд на дуже вигідних умовах зятю президента РФ Володимира Путіна Кирилу Шамалову.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

За даними агентства, Шамалов є мажоритарним акціонером в компанії "Сибур" - найбільшого в Росії нафтохімічного холдингу.

Цього місяця "Сибур" отримав $1,75 млрд з Фонду національного добробуту Росії на будівництво величезного заводу в Тобольську (Сибір). При цьому компанії вдалося взяти настільки велику позику всього під 2%.

За словами аналітика інвестиційної компанії BCS Артема Усманова, це дуже вигідна угода, іншим компаніям довелося б платити 7%.

Сам Шамалов на питання агентства не відповів.

Представник "Сибура", з яким вдалося зв'язатися агентству, заявив, що компанія не має жодної інформації "про сімейні стосунки або відносини між акціонерами компанії і президентом Росії". При цьому він зазначив, що державна позика "пройшла всі необхідні процедури і буда затверджена у суворій відповідності з законами".

Крім того, Рейтер з'ясував, що "Сибур" взяв кредит на загальну суму у $3,3 млрд у європейських банках.

Агентство також зазначає, що батька Кирила Шамалова, Миколу, внесено до списку санкцій ЄС за "давнє знайомство" з Путіним і вигоду від його зв'язків з "російськими особами, які приймають рішення".

Крім Кирила Шамалова, ще одним великим акціонером "Сибура" є мільярдер Геннадій Тимченко, який є старим другом Путіна. Тимченко також є основним акціонером в іншій компанії - НОВАТЭК, яка також отримала фінансування від Фонду національного добробуту. При цьому "Сибур" і "Новатэк" - єдині приватні компанії, що отримали фінансування таким чином. Тимченко, на відміну від зятя Путіна, також потрапив до списку санкцій ЄС.

Нагадаємо, в листопаді повідомлялося, що статок імовірної дочки Путіна Катерини Тихонової і її імовірного чоловіка Кирила Шамалова може становити $2 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram