ГоловнаСвіт

Першого прем'єра КНР запідозрили в гомосексуалізмі

Представники китайської ЛГБТ-спільноти намагаються тримати свою орієнтацію в секреті від рідних.

Першого прем'єра КНР запідозрили в гомосексуалізмі
Чжоу Эньлай и Мао Цзэдун
Фото: EPA/UPG

У Гонконгу наступного року вийде книга "Секретне особисте життя Чжоу Еньлая" (The Secret Emotional Life of Zhou Enlai), присвячена найближчому соратникові Мао Цзедуна і першому прем'єру Держради КНР.

Автор книги висуває припущення, що хоча Чжоу Еньлай і був одружений протягом 50 років, проте був геєм, повідомляє агентство Рейтер.

Автор книги Цзої Він-моуї (Tsoi Wing-mui) раніше працювала редактором у ліберально-політичному журналі і часто писала про гомосексуалістів. Припущення про те, що прем'єр міг бути представником нетрадиційної орієнтації, вона висунула після того, як прочитала щоденники і листи політика та його дружини Ден Інчао. В одному з листів Чжоу Еньлай із захопленням описував свого шкільного товариша, а також повідомляв, що "не може прожити без нього і дня".

Цзої Він-моуї прийшла до висновку, що майбутній прем'єр був закоханий у свого друга. "Чжоу Еньлай був політиком-геєм, який мав нещастя народитися 100 років тому", - пише вона у своїй книзі.

Майбутній найближчий соратник Мао Цзедуна одружився з Ден Інчао 1925 року. Пара не мала своїх дітей, вони удочерили трьох дівчаток, які залишилися без батьків. "Він ніколи не любив свою дружину, не відчував до неї романтичних почуттів", - зазначає письменниця.

Чжоу Еньлай - перший прем'єр Держради КНР з моменту її утворення 1949 року, цю посаду він займав до своєї смерті 1976-го.

Китайці історично були терпимими до гомосексуалістів. Релігійної заборони на одностатеве кохання для жителів Піднебесної не існувало. Ситуація почала змінюватися лише до кінця XIX століття, коли в Китай почали проникати західна культура і притаманна їй мораль. Уже у ХХ столітті, після приходу до влади комуністів, гомосексуалізм оголосили патологією. Сексуальним злочином гомосексуалізм перестали вважати в КНР лише 1997 року.

Зараз представники китайської ЛГБТ-спільноти мають безліч своїх сайтів і клубів. Водночас більшість геїв у КНР намагаються тримати свою орієнтацію в секреті від рідних. Представники Комуністичної партії також не афішують своєї гомосексуальності.

Нагадаємо, 23 листопада Президент України Петро Порошенко підписав закон про заборону дискримінації ЛГБТ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram