ГоловнаСвіт

ЗМІ повідомили про смерть лідера "Талібану" (оновлено)

Таліби спростовують інформацію про загибель свого ватажка.

ЗМІ повідомили про смерть лідера "Талібану" (оновлено)
Мулла Мансур
Фото: catoday.org

Новий лідер афганських талібів мулла Мансур загинув, повідомили в п'ятницю, 4 грудня, китайські ЗМІ. За їхньою інформацією, Мансур помер в Афганістані від поранень, отриманих у перестрілці зі спільниками.

"Мансур отримав серйозні поранення під час перестрілки в середу після запеклої суперечки з іншими ватажками угруповання", - сказав афганський офіційний представник. Разом із Мансуром загинув також один з його охоронців.

Раніше надходили повідомлення, що новий лідер афганських талібів важко поранений, але живий. Мулла Мансур офіційно став новим лідером афганського руху "Талібан" влітку 2015 року, замінивши багаторічного керівника цієї організації муллу Омара. Розпочаті тоді мирні переговори з афганським урядом довелося скасувати через боротьбу за владу в керівництві "Талібану".

В Афганістані сталася серія жорстоких нападів. Уряд у Кабулі остаточно припинив мирні переговори з талібами. Вони мали відновитися найближчим часом у Пакистані, однак тепер, очевидно, не відбудуться через загибель мулли Мансура.

Оновлено: Представники "Талібану" спростовують інформацію про загибель Мансура, повідомляє агентство Рейтер. Зокрема головний спікер ісламістського руху Забіулла Муджахід назвав ці повідомлення пропагандою афганських спецслужб, що має на меті створити розкол у русі.

"Ну, ми намагаємося знайти його за допомогою наших людей, щоб записати його голос і випустити в ЗМІ, щоб розвіяти чутки, поширювані афганським маріонетковим урядом", - сказав Муджахід, посилаючись на те, що зв'язок із Мансуром ускладнено через посилені заходи безпеки навколо його персони.

Ісламістський рух "Талібан" оформився в Афганістані 1994 року. З 1996-го по 2001-й правив країною, 2003 року ООН визнала рух терористичною організацією. Таліби надали притулок Осамі бен Ладену після теракту 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку. За різними оцінками, ісламісти контролюють до 70% території Афганістану, число активних бойовиків організації оцінюють у 27 тис. осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram