ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Французький авіаносець завдав перших ударів по ІД в Іраку та Сирії

Британія надала Франції військову базу на Кіпрі для боротьби з ІД.

Французький авіаносець завдав перших ударів по ІД в Іраку та Сирії
Шарль де Голль
Фото: EPA/UPG

Палубна авіація французького авіаносця "Шарль де Голль" завдала перших ударів по позиціях бойовиків терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІД) у Сирії та в Іраку.

Про це повідомив телеканал France 24.

Авіаносець прибув у східне Середземномор'я в ніч проти 22 листопада з більш ніж 30 літаками і вертольотами різних типів на борту. Передбачають, що похід займе близько чотирьох місяців, але цей термін можуть продовжити.

До складу авіакрила "Шарля де Голля" входять 18 винищувачів Rafale-M і вісім модернізованих винищувачів-бомбардувальників Super Etendard. Ці 26 машин здатні атакувати наземні цілі керованими і некерованими боєприпасами різних типів, вони становлять основу ударної потужності французького угруповання, спрямованого на боротьбу з терористами.

Також до складу авіакрила французького авіаносця в цьому поході включено два "летючі радари" E-2C в модернізованому варіанті Hawkeye-2000, два вертольоти SA.365N Dauphin і один вертоліт SA.319B Allouette III. Крім літаків і вертольотів флоту на палубі "Шарля де Голля" також розміщено один вертоліт AS.332 Super Puma ВПС Франції.

До складу з'єднання також входять есмінець "Шевальє Поль", фрегат "Ла Мот-Піке", судно забезпечення "Марне" і атомний підводний човен типу "Рюбі". Спільно із французьким з'єднанням також діють есмінець британського Королівського флоту "Дефендер" і бельгійський фрегат "Леопольд I".

Раніше, як повідомляє euronews, віддавши шану загиблим під час терактів у Парижі, президент Франції Франсуа Олланд і прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон, домовилися разом активно протистояти ІД. Для цього Великобританія надала Франції військову базу на Кіпрі.

"Я рішуче підтримую дії президента Олланда, яких він вживає в боротьбі з ІД у Сирії. Я твердо переконаний у тому, що і Британія повинна діяти так само. Зрозуміло, відповідне рішення має схвалити парламент. Сьогодні я запропонував Франції використовувати британську військову базу на Кіпрі в боротьбі проти "Ісламської держави", - заявив британський прем'єр Девід Кемерон.

Після серії терактів, скоєних у Парижі 13 листопада, жертвами яких стали 130 людей, влада Франції заявила про намір продовжити боротьбу з бойовиками на території Сирії й Іраку. Після цього французькі ВПС завдали низки ударів по сирійському місту Ракка, яке угруповання "Ісламська держава" оголосило своєю столицею.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram