ГоловнаСвіт

Вчені попередили про загрозу екологічної катастрофи в Атлантиці

Експерти вважають, що техногенна катастрофа у Бразилії призвела до втрати екосистемою річки Ріу-Доси кількох видів тварин

Вчені попередили про загрозу екологічної катастрофи в Атлантиці
Последствия прорыва дамбы в Бразилии
Фото: EPA/UPG

Вчені попереджають про потенційну екологічну катастрофу в Атлантичному океані, пов'язану з потраплянням в нього токсичних відходів з річки Ріу-Доси після обвалення греблі в Бразилії.

Про це повідомляє BBC.

Природоохоронні органи встановили, що потоки відходів, які містять ртуть, миш'як, хром і марганець у кількостях, що перевищують максимально допустимі рівні споживання людиною, пройшли вниз течією Ріу-Доси понад 500 кілометрів.

Раніше ці сполуки стримувала гребля на залізорудній копальні у Бразилії, яка обвалилася два тижні тому. Спеціаліст із гідробіології Андрес Руч'ї зазначив, що у разі потрапляння відходів в Атлантику вони матимуть руйнівний вплив на акваторію океану.

Руч'ї повідомив, що ділянка річки, яка впадає в океан, є місцем мешкання багатьох рідкісних видів тварин, зокрема черепах, дельфінів і китів. Відходи виробництва можуть порушити харчові ланцюжки на південному сході Бразилії і у половині південної частині Атлантичного океану протягом щонайменше ста років, вважає він.

Експерт-хімік Алойзі да Сілва Фільйо Ферран зазначив, що техногенна катастрофа вже призвела до втрати екосистемою річки кількох видів тварин, причому деякі з них є ендемічними (властивими певній географічній місцевості). Відходи можуть призвести до зниження рівня кисню у воді і зменшення родючості сільськогосподарських угідь.

За словами екперта Антоніо-де-Падуя Алмейда, які цитує The Guardian, "найкраще, що може статися зараз, - це якнайшвидше витікання відходів в океан". На думку біолога, на екосистему Атлантики забруднення матимуть менший вплив, ніж на екологію річки.

Зруйнована

гребля належить фірмі Samarco (нею володіють бразильська Vale SA і англо-австралійська BHP Billiton Ltd). Як зазначає The Guardian, компанія Samarco заборонила місцевим рибалкам, найнятим для зведення тимчасових стримувальних гребель, спілкуватися з пресою.

Воду з Ріу-Доси вже заборонено для використання як питну, а влада і компанія налагодили постачання бутильованої води в постраждалі райони. Тим часом близько 150 тис. осіб все ще потребують постачання води від Samarco.

Унаслідок обвалення греблі, що сталося 5 листопада, загинуло 11 та зникло безвісти 12 осіб, а загалом було знайдено тіла сімох осіб. Наразі в аварійному стані знаходяться ще дві греблі, що належать Samarco.

Компанія планує усунути пов'язані з ними проблеми за 90 днів. Samarco погодилася виплатити компенсацію в розмірі $270 млн, яка піде на очищення води і пов'язані з усуненням наслідків катастрофи роботи, а також штраф у розмірі $67 млн.

За перебігом рятувальних робіт можна стежити на офіційному сайті Samarco, яка оперативно публікує звіти про усунення наслідків аварії на Ріу-Досі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram