ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Держдумі запропонували зобов'язати водіїв погоджуватися на донорство органів

У Громадській палаті РФ запропонували створити єдиний федеральний реєстр донорів.

У Держдумі запропонували зобов'язати водіїв погоджуватися на донорство органів
Архив
Фото: polemika.com.ua

Держдумі Росії запропонували розглянути поправки, які зобов'язують законодавчо закріпити у водійському посвідченні позначку про згоду на донорство органів.

Автором ініціативи виступив член Громадської палати Росії Шаміль Ганцев, пишуть "Известия".

До цієї ідеї його підштовхнула загибель британського автогонщика Джастіна Вілсона, який після нещасного випадку став донором для шести осіб. Посилаючись на досвід європейських країн, Ганцев також запропонував створити єдиний федеральний реєстр донорів. "Для молодої людини, яка сподівалася на довге і щасливе особисте життя, згода на вилучення органів для трансплантації в разі раптової смерті - це вчинок. Він розумів, що його життя може урватися будь-якої миті, а його органи можуть дати життя кільком потребуючим цього людям", - пояснив він.

За словами громадського працівника, близько 10 тис. росіян потребують трансплантації органів, але 2014 року було проведено лише 1,5 тис. таких операцій. Смертність у черзі очікування на трансплантацію становить 60%, стверджує він.

Зараз закон "Про трансплантацію органів і (або) тканин людини" встановлює презумпцію згоди на посмертне донорство органів і тканин. Це означає, що лікарі мають право вилучати органи, якщо загиблий або його близькі не заявили про свою незгоду.

У квітні 2015 року МОЗ розробило проект нового закону про донорство. Серед нововведень - дозвіл посмертного вилучення органів у дітей за згодою батьків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram