ГоловнаСвіт

Олланд і Меркель виступили з пропозицією боротьби з напливом мігрантів

Французький і німецький лідери закликали ЄС налагодити співпрацю з країнами, із яких їдуть переселенці, а також із транзитними державами.

Олланд і Меркель виступили з пропозицією боротьби з напливом мігрантів
Меркель, Олланд
Фото: EPA/UPG

Президент Франції Франсуа Олланд і канцлер ФРН Ангела Меркель узгодили заходи боротьби з напливом мігрантів у Європу.

Про це повідомляє канцелярія французького президента.

Їхній план, зокрема, передбачає перерозподіл біженців між усіма членами Євросоюзу.

"Олланд і Меркель ухвалили рішення про ситуацію з біженцями, які намагаються потрапити до Європи. Євросоюз повинен діяти рішуче і відповідно до своїх цінностей", - уточнили в Єлисейському палаці.

Повідомляють, що йдеться, зокрема, про запровадження розподільчого механізму на прийом мігрантів між різними країнами ЄС. Слова "квоти", однак, у тексті не згадують. "Президент і канцлер ухвалили рішення вже сьогодні передати в Брюссель спільні пропозиції щодо організації прийому біженців і справедливого їхнього розподілу в Євросоюзі", - йдеться в комюніке.

Окрім того, лідери Франції та Німеччини заявили про необхідність країнам ЄС "наблизити норми для зміцнення європейської системи надання притулку та забезпечити повернення нелегальних мігрантів у країни їхнього походження". Олланд і Меркель також закликали "надати необхідну підтримку та налагодити співпрацю" з країнами, з яких їдуть переселенці, а також із транзитними державами.

У Єлисейському палаці не повідомили термінів реалізації цього пакету заходів і його конкретних параметрів. У заяві лише вкотре вказано, що люди, які змушені через війни і переслідування втікати з рідної землі, "потребують міжнародного захисту". "Женевські конвенції, розроблені відразу після війни, є обов'язковими для всіх країн, - наголошено в документі. - Євросоюз повинен захистити тих, для кого він є останньою надією".

Тим часом нелегальних мігрантів, які не є біженцями і не отримали такого статусу, слід видворити за межі ЄС, вказали Олланд і Меркель. "Дехто намагається поліпшити свої матеріальні умови незаконними шляхами. Їх слід шанобливо вирядити", - наголосили лідери Франції та Німеччини.

За словами Олланда, передусім нова система стосуватиметься біженців, які рятуються від наслідків громадянської війни в Сирії, повідомляє агентство Reuters. "Я думаю, що чинної системи прийому біженців більше недостатньо. І є країни... які не виконують своїх моральних зобов'язань, тому ми повинні йти далі", - заявив Олланд.

Напередодні міністри закордонних справ Німеччини, Італії та Франції виступили за справедливий розподіл мігрантів між країнами-членами Євросоюзу, підписавши звернення, адресоване верховному представникові ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріки Могеріні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram