ГоловнаСвіт

Таїландські спецслужби припустили, що за вибухом у Бангкоку стоять уйгурські терористи

Поліція проводить спецоперацію з пошуку підривника в Уйгурському кварталі Бангкока

Спецслужби Таїланду припускають, що за вибухом, що стався 17 серпня у Бангкоку, можуть стояти уйгурські терористи.

Про це повідомляє The Bangkok Post з посиланням на джерела у правоохоронних органах.

Портрет підозрюваного підривника з Бангкока
Фото: EPA/UPG
Портрет підозрюваного підривника з Бангкока

Силовики не виключають, що організатори теракту намагалися підірвати саме китайських туристів. Як один із мотивів розглядається помста за депортацію в КНР у липні 109 уйгурських біженців, що викликало масові протести таїландських мусульман і правозахисників.

Непрямим підтвердженням цієї версії може служити той факт, що два тижні тому китайське посольство в Бангкоку звернулося до поліцейських з проханням посилити загони біля воріт дипмісії, а спецслужби Таїланду попередили керівництво країни про можливі напади на китайських туристів. Крім того, за інформацією видання, поліція наразі проводить спецоперацію з пошуку злочинця саме в уйгурському кварталі Бангкока.

У понеділок, 17 серпня, у центрі Бангкока близько 19 години за місцевим часом спрацював вибуховий пристрій біля огорожі індуїстського святилища, присвяченого богу творіння Брахмі, яке знаходиться біля готелю Grand Hayatt Erawan. Унаслідок вибуху загинули 22 людини, 123 постраждали. Серед жертв теракту - вісім іноземців, у тому числі п'ять громадян Китаю. Відповідальність за вибух на себе ніхто не взяв. Поліція повідомила, що підозрюваного терориста зафіксували камери стеження: це молодик близькосхідної зовнішності, худорлявої статури, одягнений у жовту футболку та носить темні окуляри. Бомба знаходилася в рюкзаку, який він залишив біля огорожі святилища.

Крім того, як повідомляє euronews, начальник поліції Таїланду Сомьот Пумпанмунг впевнений, що в організації вибуху брала участь група терористів. На брифінгу для преси він, зокрема, заявив:

"На цей момент нам вже відомо, що це зробив не одинак. Теракт підготувала група або мережа злочинців ".

Підозрюваний у теракті, що стався у Бангкоку 17 серпня
Фото: EPA/UPG
Підозрюваний у теракті, що стався у Бангкоку 17 серпня

Наступного дня, 18 серпня, у Бангкоку відбулися ще два теракти: невідомий жбурнув з мосту саморобний вибуховий пристрій, зроблений з обрізка труби, начинений кулькопідшипниками. Він цілився у заповнений людьми пірс, але бомба відскочила від опори моста, впала у воду і вибухнула, не заподіявши шкоди. Ще один вибух стався біля надземної станції метро. Ніхто не постраждав.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram