ГоловнаСвіт

У США поліцейського звинуватили в умисному вбивстві чорношкірого

Поліцейський наполягає на тому, що афроамериканець чинив опір при затриманні.

Поліцейського Університету Цинциннаті (штат Огайо, США), який застрелив беззбройного афроамериканця, звинувачують у вбивстві після винесення вердикту великого журі.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на заяву прокурора округу Гамільтон Джозефа Детерса (Joseph Deters).

Інцидент стався 19 липня. За словами Детерса, 25-річний білий поліцейський Рей Тенсінг (Ray Tensing) зробив "безглуздий" постріл у голову 43-річного водія Семюеля Дюбоза (Samuel Dubose).

Детерс додав, що Тенсінг навмисне вистрілив у Дюбоза, коли зупинив його через відсутність переднього номерного знака на автомобілі. Водій при цьому, за версією звинувачення, опору не чинив, хоча поліцейський стверджує протилежне.

Прокурор підкреслив, що Тенсінг ніколи не мав ставати офіцером поліції.

Тенсінгу висунули звинувачення в умисному вбивстві. Він постане перед судом у четвер, 30 липня. Якщо поліцейського визнають винним, йому загрожує довічне ув'язнення.

У Цинциннаті в 2001 році сталися заворушення після того, як поліція застрелила беззбройного 19-річного чорношкірого, який перебував у розшуку за порушення правил дорожнього руху. Поліція міста після цього зазнала реформ, зокрема, було створено незалежне агентство для розгляду скарг на дії правоохоронців.

У різних містах США за останній рік відбулися резонансні інциденти, коли при спірних обставинах білі поліцейські заподіювали смерть чорношкірим. Найбільш відомим стало вбивство офіцером Дарреном Вілсоном чорношкірого підлітка Майкла Брауна 9 серпня 2014 року в Фергюсоні, штат Міссурі. Цей інцидент, а також низка аналогічних, викликали хвилю протестів проти застосування надмірної сили стосовно афроамериканців у всій країні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram