ГоловнаСвіт

У Німеччині відкрився перший ісламський банк

KT Bank AG  працюватиме у ФРН відповідно до норм шаріату.

У Німеччині відкрився перший ісламський банк

Перший у Німеччині ісламський банк відкрився у Франкфурті-на-Майні, який є фінансовим центром країни.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

KT Bank AG, який є "дочкою" кувейтсько-турецького фінансового інституту Kuveyt Turk Bank, працюватиме відповідно до норм шаріату. Це означає, що при видачі позик він не стягуватиме банківський відсоток.

Передбачається, що клієнтську базу банку становитимуть мусульмани, які проживають в Німеччині. За різними оцінками, їх кількість становить 4-5 млн чоловік. Кредитна організація орієнтується, перш за все, на власників підприємств малого та середнього бізнесу, а також торговців нерухомістю. Інвесторів передбачається залучити з країн Перської затоки.

Оскільки норми ісламу забороняють процентні позики, прибуток ісламські банки отримують в результаті різних схем участі в прибутку позичальника. Крім того, мусульманським фінансистам наказано утримуватися від угод, пов'язаних з торгівлею зброєю, алкоголем і тютюном.

Як зазначає Deutsche Welle, таких фінансових інститутів у світі небагато. Не завжди вони домінують навіть у країнах, де мусульмани становлять більшість. Так, у Туреччині вони становлять лише від 5% до 7% від загальної кількості банків. Водночас цей сегмент ринку швидко зростає, причому не тільки в традиційно мусульманських країнах, а й у Європі.

Крім Франкфурта, KT Bank AG планує відкрити філії в Кельні та Дюссельдорфі, значну частину жителів яких становлять мусульмани.

Ісламські банки працюють за принципом проектного фінансування, інвестуючи в конкретні програми і отримуючи дохід від пайової участі. За оцінкою компанії Ernst&Young, до 2018 року світові активи мусульманських фінансових установ перевищать $3 трлн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram